Nyheter

Så sänkte kommunen sin elförbrukning

Tidigt under hösten 2022 satte Jönköpings kommun igång med att undersöka vilka förbättring som kunde göras för att minska energiåtgången i den egna verksamheten mot bakgrund av den rådande energikrisen i EU. Nu kan kommunen se att relativt enkla förändringar gett stor effekt.

– Nu fortsätter vi det arbetet för att på sikt kunna minska energiåtgången ytterligare, säger Linda Hassel, hållbarhetsstrateg på Jönköpings kommun.

En grupp med experter från olika förvaltningar och bolag har under hösten arbetat med att se över kommunens större energiförbrukare. Det har framförallt handlat om att se över ventilation i fastigheter och att styra energikrävande verksamheter bort från den tiden på dygnet då mest el förbrukas. Ventilation har en stor effekt på den totala förbrukningen.

– Det är svårt att mäta exakt hur mycket vi lyckats sänka förbrukningen, men vi uppskattar att minskningen sedan slutet på oktober motsvarar årsförbrukningen från drygt 40 villor, säger Michael Alm, VVS-ingenjör på tekniska kontoret.

En annan viktig del har handlat om att kommunicera budskapet om att tänka på elförbrukningen – både inom organisationen och till allmänheten. Medarbetare har uppmanats att vara mer noggranna med att släcka lampor och att stänga av datorer och skärmar som inte används.

– Alla har bidragit med små medel för att nå målen. Men det finns mer att göra. Bland annat tittar vi nu på en tydligare energiplan och verktyg för att kunna mäta förbrukningen mer i detalj, säger Linda Hassel.

Här är de största åtgärderna som gjorts under hösten:

Ventilationen i fastigheterna har justerats med en timme per dag.

I storköken har det införts ändrade rutiner för att minska belastningen under höglasttimmar.

Kylcentraler för ispister körs inte under höglasttider

Badaktiviteter som bastu och vågbassäng är igång mer sällan.

Arbete pågår just nu med att installera möjlighet till manuell start av ventilationen i elva idrottshallar för att undvika onödig överventilering.