Nyheter

Jönköping University får 94 miljoner kronor till elva yrkeshögskoleutbildningar

Jönköping University (JU) får 94 381 000 kronor från Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) till elva yrkeshögskoleutbildningar, som startar i höst. Utbildningarna baseras på konkreta kompetensbehov hos regionens arbetsgivare, som har varit med och utformat dess upplägg och innehåll.

– Vi är mycket stolta över att ha fått förtroendet att starta de här utbildningarna. Vi har länge bedrivit ett systematiskt samverkansarbete med företag och branschorganisationer i regionen i syfte att bidra till regionens kompetensförsörjning, säger Mats Kihlman, ansvarig för Yrkeshögskolan (Yh) på Tekniska Högskolan (JTH) vid JU, som har merparten av JU:s Yh-utbildningar.

Yh-utbildningarna anordnas av JU i nära samarbete med anställande arbetsliv, kommuner och branschorganisationer. Nio av tio som fullföljer sin Yh-utbildning på JU har jobb inom sitt studieområde inom ett år efter examen.

Jönköpingsregionen har som en ledande industriregion i landet ett stort behov av elkraftingenjörer – och det är ett av yrkena man från och med i höst kan utbilda sig till genom Yh vid JU.

– Utmaningarna med att expandera landets elnät förutsätter att fler elkrafttekniker utbildas på Yh-nivå, säger Gabriel Råvik, gruppchef på E.ON, som ingår i ledningsgruppen för utbildningen.

Javautvecklare, som omfattar programmering, kodning och problemlösning, är en helt ny Yh-utbildning för JU och som kommer att ges vid Campus Värnamo. Anna Carlsson, koordinator på Jordbruksverket, säger att de har en generell brist på systemutvecklare och ser mycket positivt på att det tillkommer en javautbildning lokalt i Jönköpingsregionen.