Nyheter

Fredagsboule med fjärrvärme

Ett unikt boende i form av en urban oas med moderna och exklusiva hem där miljö, hållbarhet och aktivitet är i fokus. Så beskrivs det nybyggda seniorboendet i Mölnlycke strax utanför Göteborg, där Solör Bioenergi nu levererar klimatvänlig fjärrvärme på uppdrag av Bo Aktivt. Med sin inriktning på social gemenskap och friskvård bjuder boendet på boule i inomhusträdgården med behaglig sommarvärme året om.

Solör Bioenergy Group är en ledande aktör inom förnybar energi baserad på trädbränslen med 600 000 användare varje dag. Företaget finns på 271 platser i framför allt Sverige och Norge där fjärrvärme, ånga och el produceras och distribueras till bostäder, företag, offentliga verksamheter och industrier. Verksamheten omfattar även energiåtervinning av impregnerat trä och produktion av biobränsle, samt drift och underhåll av kommunala och privata VA-anläggningar. Genom att ta tillvara på skogens resurser vill Solör bana väg för ett hållbart samhälle med minskade koldioxidutsläpp.

För några månader sedan skedde inflyttningen i ett nytt seniorboende i Mölnlycke strax utanför Göteborg. Solör Bioenergi levererar nu fjärrvärme till bygganden som förutom 87 lägenheter bland annat rymmer pool, bastu, boulebana och en inomhusträdgård med sommarklimat året om.

Goda förutsättningar för fjärrvärme

Bo Aktivt i Sverige AB, som byggt BonTop i centrala Mölnlycke, tog kontakt med Solör tidigt i projektet.

– Förutsättningarna för att leverera fjärrvärme till det nya boende var väldigt goda. Närmaste fjärrvärmerör låg precis i närheten av platsen för huset och det blev en självklarhet för oss att välja fjärrvärme, säger Ulf Spennare, VD för Bo Aktivt.

Bygget tog fart under 2018 och för att underlätta för invånarna runt omkring skedde en samplanering mellan Solör och Härryda kommun, där kommunen genomförde underhåll samtidigt som Solör drog fram fjärrvärmeledningen till bygget.

– Detta har varit ett väldigt spännande projekt för oss. Vårt fokus i kontakten med Bo Aktivt i början var att undersöka hur vi kan lösa deras tekniska behov och säkerställa att ledningarna kan klara kapaciteten. Tillsammans kom vi fram till en lösning och vi är förstås väldigt glada över att få leverera fjärrvärme till detta unika boende, säger Nicklas Eld, regionchef Solör Bioenergi Väst.

Väl fungerade samarbete
Seniorboendet har sin egen undercentral som sköts av den tekniska förvaltningen inom brf. BonTop.

– Samarbetet med Solör har fungerat väldigt bra och leveransen av värme har flutit på utan störningar. En vinterdag med några minusgrader ute har vi behagliga 19 grader i vår trädgård, säger Ulf Spennare.

Fjärrvärmen, som beräknas uppgå till 400 MWh/år för boendet, produceras på Solörs fjärrvärmeanläggning. i Solsten strax utanför Mölnlycke centrum. På anläggningen finns en biobränslepanna med kondensor, med en effekt på cirka 12 MW, en biooljepanna samt en oljepanna som spets- och reservkapacitet.

– Vi ser förstås väldigt positivt på att vi växer i Mölnlycke. Det är ett expansivt samhälle och det finns stora möjligheter till fortsatt utbyggnad av fjärrvärmen, säger Nicklas Eld.

Bild: Ulf Celander