Nyheter

ABB-teknik underlättar energi­effektiva besparingar i Formula E

ABB kommer i år att integrera sin innovativa energihanteringslösning ABB Ability™ OPTIMAX® i ABB FIA Formula E World Championship för att maximera energieffektiviteten för bandriften i racerserien.

Säsong 9 i den helt eldrivna racingserien, där ABB är officiell laddleverantör, inleds i helgen i Mexico City, där ABB Ability™ OPTIMAX® kommer att användas live i racingmiljön. Efter framgångsrika försök under säsong 8 kommer ABB Ability™ OPTIMAX® göra det möjligt för tävlingens ingenjörer att övervaka och analysera den totala tävlingsspecifika energiproduktionen, vilket bidrar till en effektivare användning.

Upp till 14 mätboxar placeras ut vid tävlingsplatserna och samlar in data om hur mycket el (kW) som används av teamen och andra tävlingspartners vid den aktuella tidpunkten och hur mycket el (kW) som förbrukas under en viss tidsperiod. Denna information kommer att skickas tillbaka till tävlingsledningen via Microsofts Azure-molnet. Den totala förbrukningen på alla E-Prix-banor övervakas också, inklusive sådant som tv-utrustning, E-byns fanzon, mediecenter och restaurangverksamhet, depå och teamens depågarage.

Daniela Lužanin, chef för ABB Formula E-partnerskapet:

– För ABB har partnerskapet med Formel E alltid varit mer än bara en tävling. Det är en testbädd för innovativa tekniker och vi strävar efter att tillhandahålla allt fler av våra lösningar till serien. Energieffektivitet är avgörande för att minska utsläppen och uppfylla hållbarhetsmålen och ABB Ability™ OPTIMAX® ska implementeras helt denna säsong för att hjälpa till att förbättra detta i tävlingen.

De olika stadsbanorna som används av Formel E innebär att man måste använda en rad strömkällor på olika tävlingsplatser. ABB Ability™ OPTIMAX® har en central statuspanel som ger livevisning av all elkraft på tävlingsbanan så att Formel E:s teknikteam kan effektivisera all aktivitet på plats oavsett energikälla.

Jamie Reigle, vd för Formel E:

– Som den enda sport som certifierats för nettonoll-utsläpp sedan början letar vi hela tiden efter fler sätt att göra serien så hållbar som möjligt. Med ABB Ability™ OPTIMAX® kan vi på ett bättre sätt övervaka energiförbrukningen och se var potentiella besparingar kan göras.

Säsong 9 av ABB FIA Formula E inleds i Mexico City den 14 januari. Säsongskalendern består av 16 tävlingar på 11 olika platser runt om i världen, inklusive några nya värdstäder: Hyderabad, Cape Town, São Paolo och Portland.