Nyheter

Industriprojekt med förhinder

2023 går startskottet för ett antal stora industriprojekt i norra Sverige. Två frågor som återkommer som bromsklossar för industrijättarna är infrastrukturen och bristen på arbetskraft. Samordnare för omställningen i norra Sverige, Peter Larsson, säger till Dagens Industri:

– Malmbanan är nummer ett på min dagordning just nu. Jag tror att alla är överens om att det behövs en riktigt rejäl kapacitetsförstärkning. Den är mer akut än elförsörjningen.

Peter Larsson menar att man behöver genomföra flera processer parallellt för att pressa ledtiderna.

– Vi har haft en rad överläggningar om detta under december. Det borde gå att ta fram en järnvägsplan och ett  investeringsbeslut parallellt, säger Peter Larsson till Dagens Industri.

Det är även svårt med arbetskraften. Arbetslösheten i Norrbotten och Västerbotten är låg och det är svårt att locka arbetskraft från södra Sverige. Flera av företagen har därför börjat söka utomlands:

– Det ställer hårda krav på kommunerna. Du måste kunna upprätthålla god service, skolundervisning, bra fritidsaktiviteter  och en rad olika saker för att skapa attraktion, fortsätter Peter Larsson.

Så här är läget just nu för projekten:

1/Northvolt når full produktion först i år – senare än planerat

2/Hybrit ligger efter tidsplanen med sin miljöansökan

3/SSAB har fortfarande ingen effekttilldelning för det elektriska stålverket i Luleå

4/H2 Green Steel måste först säkra malmleveranserna till Boden