Falbygdens Energi Nät och Plexigrid startar upp ett samarbete för att öka takten på nätanslutningar av industri, förnybar energi och elbilsladdning i Falbygden genom digitala lösningar.
Men digitala lösningar kan man enklare och snabbare göra anslutningar till elnätet, med hjälp av kunderna egen flexibilitet och batterier. Genom att använda data från smarta elmätare som redan idag finns hos alla kunder, får Falbygdens Energi Nät bättre kunskap om situationen i elnätet. I dialog med kunderna kan de hitta nya möjligheter att göra inkopplingen till nätet tidigare än vad de annars skulle klara av.
Den utmaning som Falbygdens Energi Nät har idag är att förfrågningar om nätanslutning tar lång tid att hantera, på grund av begränsningar hos andra nätägare som ligger utanför Falbygdens Energi Näts kontroll. Nya anslutningar av elintensiv industri, förnybar energiproduktion och elbilsladdare kan behöva vänta länge innan de får tillstånd att koppla upp sig. Elnätet blir i praktiken en flaskhals för energiomställningen. Detta hinder går att komma runt genom att i stället utnyttja befintligt elnät smartare. Nyttan är kortade ledtider och tydligare information kring förutsättningarna till de kunder som vill ansluta till elnätet.
– Plexigrids nuvarande lösning tillsammans med de funktioner vi gemensamt utvecklar i projektet kommer göra stor skillnad för oss både på ett strategiskt och operationellt plan. Vi kommer högst troligt hitta anslutningsmöjligheter inom befintliga abonnemang som vi annars inte hade kunnat göra, kommenterar Falbygdens Energi Näts Elnätchef, John Johansson.
Plexigrids teknologi hjälper användare att visualisera, simulera och prognosticera energiflöden i elnät på ett mer detaljerat sätt, och med ökande mängd vindkraft, solpaneler, elbilsladdare och värmepumpar i elnätet blir detta viktigt. Systemet kan också användas för att ta fram bättre långsiktiga planer som framtidssäkrar att elnätet klarar energiomställningen och hjälper till att hålla ner kostnaderna för konsumenterna.
– Sverige har väldigt bra förutsättningar att vara ett föregångsland när det gäller effektivisering av våra elnät eftersom vi redan har en hög grad av digitalisering och god tillgång till data. Det gynnar både nätbolag, industri och konsumenter genom att minska nätkostnader och öka takten på energiomställningen, säger Alberto Méndez, CEO Plexigrid.
Projektet, som kommer att pågå i ett och ett halvt år, är delfinansierat ifrån Energimyndigheten då resultatet och erfarenheterna bedöms ha goda möjligheter att kunna bidra till omställningen av energisystemet genom ökad flexibilitet och effektivare nyttjande av svenska elnät.
För mer information om projektet och för att ta del av framtida publikationer ifrån projektet besök:
www.plexigrid.com/flexibilitetipraktiken
På bilden från vänster: Anders Nilsson – Affärsutveckling Plexigrid, John Johansson – Nätchef Falbygdens Energi Nät och Julius Lundqvist – Elkraftsingenjör Falbygdens Energi Nät