Nyheter

Debatt: ”Myndigheter måste våga testa nya arbetssätt”

”Skapa en Samverkansaccelerator för effektivare samarbete kring exempelvis tillstånd för elledningar, vindkraft eller vätgas, föreslår Kommittén för teknologisk innovation och etik.”

Det skriver Charlotte Brogren, Stefan Einhorn, Rikard Jermsten, Jon Simonsson, ordförande i Kommittén för teknologisk innovation och etik och Erik Thedéen i en debattartikel i Dagens Samhälle:

”Kommittén förteknologisk innovation och etik, Komet, avslutar sitt uppdrag den 31 december och lämnar i dag sitt slutbetänkande till regeringen.”

”Genom vårt fyraåriga arbete för regeringen har vi lagt förslag om åtgärder inom hälsa, klimat och digitalisering, för att möjliggöra tekniska innovationer. Samtidigt har vi lyft betydelsen av säkerhet och ansvarstagande. Myndigheter, och samhället i stort, har svårt att hänga med i den snabba utvecklingen, inte minst inom det tekniska området. Detta hindrar ökad effektivitet och trygghet. Vi kan därför konstatera att staten har en hemläxa att göra.”

”Ny teknik har stora möjligheter att bidra till livskvalitet och att lösa utmaningar kopplat till klimat, välfärd och trygghet. Samtidigt måste frågor om integritet hanteras och säkerhet tryggas. Vi konstaterar att teknik- och regelutveckling inte går i takt. Otakten hämmar spridningen av nya lösningar och öppnar upp för oönskade. Även rättssäkerheten riskeras när regelutveckling inte tar höjd för ny teknik. Det är viktigt att förvaltning och regelverk bidrar till, och inte hindrar, näringslivets gröna omställning och nya effektivare lösningar i kommuner och regioner.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dagenssamhalle.se/opinion/debatt/myndigheter-maste-vaga-testa-nya-arbetssatt/