Nyheter

Swedfund samarbetar med Escom Malawi för uppgradering av överföringsprojekt

Swedfund Project Accelerator (PA) samarbetar med Escom Malawi om en miljö- och social konsekvensbedömning (ESIA), som en del av utvecklingen av projektet Eastern Backbone transmission grid upgrade.

Genom att förbättra elnätet kan fler människor och industrier få tillförlitlig tillgång till el och förutsättningarna för att integrera mer förnybar produktion kommer att förbättras.

Detta är viktigt eftersom belastningen på nätet ökar med energimixen och övergången till förnybara energikällor som innebär mer instabila flöden.

Under ceremonin för tillkännagivandet av samarbetet den 9 november underströk Escoms verkställande direktör Kamkwamba Kumwenda att bidraget har kommit vid rätt tidpunkt när enheten är inriktad på att förbättra elförsörjningen. Kumwenda tillade att linjen, när den har renoverats och uppgraderats, kommer att underlätta sammankopplingen mellan Malawi och Tanzania som kommer att se Malawi tappa ström från grannlandet.

– Jag försäkrar er att detta bidrag från Swedfund kommer att finnas där för att stödja våra ambitioner och drömmar för den framtiden med mer utveckling, fler tjänster och fler möjligheter för varje familj i våra samhällen, säger Escoms verkställande direktör Kamkwamba Kumevenda.

– Det finns potentiellt betydande fördelar för utveckling, tillgång till energi och minskade klimatutsläpp genom investeringar i uppgradering av överföringsinfrastruktur i Malawi och regionen. Vårt samarbete med Escom kommer att omfatta projektutvecklingsstöd och finansiering av en miljö- och social konsekvensbedömning. ESIA är en integrerad del i att föra projektet framåt på ett ansvarsfullt sätt och kommer också att underlätta Escoms förmåga att diskutera med att säkra finansiärer för genomförandet av nätuppgraderingen, säger Swedfunds Karin Kronhöffer, chef för strategi och kommunikation.

Foto Graham Hobster