Nyheter

Hanza tillverkar och skänker fältkaminer till Ukraina

HANZA AB tillverkar, tillsammans med Väderstad AB, fältkaminer som skänks till Ukraina för att bekämpa kylan. Behovet är stort och många invånare har drabbats när el och gas inte fungerar på grund av ryska attacker.

I dag har 150 kaminer byggts och skickats till Ukraina, fler är på gång.

– Det är fruktansvärt att höra media rapportera om lidandet i Ukraina. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Vi vill gärna vara med och bidra med en produkt som kan nyttjas över lång tid, då det kan dröja innan infrastrukturen kommer i gång igen. Kaminer som både genererar värme och har kokplattor är då ett välbehövligt tillskott, säger Veronica Svensson, Sales Director Scandinavia.

HANZAs kund Väderstad hörde av sig för att diskutera en idé om att bidra med fältkaminer. Snabbt enades bolagen om att göra en gemensam insats. Kaminerna skickas nu till de områden som är mest utsatta och där behovet är som störst.

Väderstad har gjort konstruktionen och HANZA tillverkar färdiga materialsatser som sedan går till Väderstad för svetsning, varpå transporten av kaminer går till Ukraina. Lokala hjälporganisationer på plats fördelar ut kaminerna.

– Att det gått snabbt att få i gång leveranserna är ett resultat av vårt mångåriga goda samarbete. Vi känner varandra väl och det var enkelt att starta det här projektet tillsammans, säger Veronica Svensson.