Nyheter

Eternali ingår avtal om förvärv av fem eukalyptusplantager

Skogsaktiebolaget Eternalis helägda dotterbolag Eternali Brasil Ltda har ingått avtal om förvärv av fem eukalyptusplantager i delstaten Pará, Brasilien. Förvärvet omfattar 1 300 hektar planterad mark med cirka 400 000 ton fullvuxen eukalyptus. Eukalyptusplantagerna har genomgått alla kriterier för ett FSC certifikat. Avverkning och försäljning planeras under 2023.

I enlighet med Eternali’s långsiktiga plan att förvärva plantage med snabbväxande eukalyptus i Brasilien genomför Bolaget nu sitt första förvärv. Eukalyptusplantagerna ligger i Almeirim-regionen i delstaten Pará, inom räckhåll för flertalet djuphavshamnar, vilket öppnar upp för export till den globala marknaden.

Plantagerna har varit produktiva i ett flertal år, drivs och förvaltas av en gemensam serviceorganisation Coopmar (ett kooperativ). Eternali har för avsikt att använda kooperativets befintliga tjänster för avverkning och transport och kan därigenom erbjuda presumtiva kunder en snabb och nyckelfärdig lösning.

Plantagerna har godkänts för FSC certifiering och certifieringsprocessen avslutas av Eternali efter att förvärvet slutförts. Utöver förvärvet av den återväxande plantagemarken om 1 300 hektar, förvärvas även 1 500 hektar mark som avsätts i enlighet med brasiliansk lagstiftning om att skydda och bevara den biologiska mångfalden.

– Vi är stolta över att Eternali nu har förvärvat sina första plantagetillgångar, helt i linje med vår vision att skapa värde i den gröna omställningen. Eukalyptusklonen som växer på plantagerna är ett resultat av mer än 50 års utveckling vilket borgar för en kvalitativ träråvara. Vi är också nöjda med den väletablerade logistikkedjan som redan finns på plats och som möjliggör en direktstart av vår verksamhet på dessa plantager. Vi tar nu ett stort kliv mot att starta en operativ och kassaflödesgenererande verksamhet, samtidigt som vi befäster vår plan gällande produktion och leverans av snabbväxande träråvara, säger Andreas Forssell, VD på Eternali.

Förvärvet förväntas slutföras i januari 2023, efter att den pågående due diligence-processen färdigställts och slutlig uppmätning av marken har genomförts.

Om Coopmar

Coopmar är ett kooperativ som grundades år 2012 för att aggregera mindre eukalyptus producerande jordbrukare runt floden Paru i området Almeirim i delstaten Pará i norra Brasilien. Kooperativet har i dagsläget 164 medlemmar som sammanlagt äger cirka 3 500 hektar fullvuxna plantage med cirka 1 miljon m3 eukalyptusträd redo för avverkning.

Avsikten med kooperativet är att tillhandahålla tjänster för dess medlemmar, såsom leverans av plantor, plantering, underhåll, skörd, teknisk assistans och certifieringstjänster.

Coopmar har en mångårig erfarenhet som tjänsteleverantör och av att förse massa- och pappersindustrin med träfiber. Kooperativet innehar maskinpark och personal för att producera cirka 15 000 m3 träd per månad.

Plantagerna består av eukalyptusarten Urograndis och har kloner som bär på 50 års forskning och utveckling gjord av ett av de äldsta massabruken i Brasilien. Klonerna genererar 52,2 procent pappersmassa, vilket är bland de högsta värdena i världen. Cirka 80 procent av träden består av klonen 3267, med en basdensitet på cirka 530 kg per m3.