Nyheter

Banbrytande programvara för framtidens industri

Den prisvinnande programvaran EcoStruxure™ Automation Expert är en teknikplattform som bryter ny mark inom automationsindustrin. Schneider Electrics distributionscenter i Örebro är den första platsen i Europa där programvaran implementerats. Resultatet blev en reducerad energiåtgång och en ökning av kapaciteten med över 50 procent.

Teknikplattformen EcoStruxure Automation Expert möjliggör helhetsutveckling av styrning och visualisering i en händelsestyrd, decentraliserad och öppen automationsmiljö. Plattformen har en inbyggd IT/OT-konvergens för att enkelt integrera avancerade IT-tillämpningar samt verktyg och tekniker för industrianvändning. EcoStruxure Automation Expert möjliggör energieffektivisering, ökad produktionskapacitet och stora besparingar för svensk industri, något som är av särskilt stor vikt när konjunkturen försvagas. Med EcoStruxure Automation Expert tog Schneider Electric hem det prestigefyllda Svenska Teknikpriset år 2022.

– Genom den här nya teknologin ligger Schneider Electric i framkant när det kommer till mjukvaruplattformar. Plattformen är öppen och gör det därför möjligt att fritt koppla samman hårdvara från olika tillverkare, en öppenhet som vi gärna ser att hela industrin börjar jobba mer med. Att föra samman IT och OT är dessutom vår vision på Schneider Electric och med EcoStruxure Automation Expert tar vi ett stort steg i rätt riktning. IT/OT-konvergensen gör också att fler utvecklare kan känna sig hemma i systemet, vilket på sikt kan lösa ett stort kompetensbehov inom OT-branschen, säger Josef Christoffersson som är produktchef för EcoStruxure Automation Expert på Schneider Electric.

Den första platsen där denna lösning implementerats är Schneider Electrics egna distributionscenter i Örebro. Med den nya lösningen har man gått från 2300 paket per dag till 3700, vilket innebär att man ökat sin produktionskapacitet med 50 procent. Trots högre produktion har man även reducerat energiåtgången för varje enskild leverans. Det implementerade systemet är ett helt nytt samspel mellan hård- och mjukvara.

– I den traditionella industrin utgår man från hårdvaran och anpassar mjukvaran därefter. Men med Schneider Electrics mjukvara EcoStruxure Automation Expert vänder man på processen och tillåts fritt välja hårdvara utifrån det färdiga programmet. Distributionscentret i Örebro är ett föregångsexempel på hur man kan höja effektiviteten, sänka energiförbrukningen och skapa stora besparingar inom svensk industri, säger Josef Christoffersson.

EcoStruxure Automation Expert har utvecklats enligt standarden IEC 61499.

Här kan du läsa mer om den nya lösningen i RDC Örebro.

Läs mer om EcoStruxure:

här.

Läs mer om EcoStruxure Automation Expert:

här.

Läs mer om IEC 61499:

här