Nyheter

Mineralreserven ökar med 24% för Apatitprojektet i Grängesberg

Grängesberg Exploration Holding AB (GRANGEX) meddelar att arbetet med Apatitprojektet i Grängesberg har resulterat i en uppdatering och en utökning av mineraltillgångarna med 24%, från 2,8 Mton till 3,5 Mton med bibehållen fosfor-halt. Uppdateringen har skett baserat på resultaten från provtagningarna av den del av anrikningssanden som ligger under vatten i JanMatts-dammen.

Apatitprojektet i Grängesberg är ett återvinningsprojekt där den gamla anrikningssanden från järnmalmsanrikningen vid den nedlagda Grängesbergsgruvan avses att återvinnas för att producera höganrikad apatit som insatsvara till bland annat konstgödningsindustrin liksom höganrikad magnetit -järnmalmskoncentrat som antingen kan användas i stålindustrin eller till vattenrening. Projektet planeras att genomföras helt med fossilfria metoder för upptag och anrikning. Se mer om projektet i den scoping-studien som publicerades på bolagets hemsida i november 2021.

– Detta efterlängtade besked om resultatet av undersökningarna av anrikningssanden i JanMatts-dammen gör Apatitprojektet än mer lönsamt och viktigt att genomföra. Dels ligger det helt rätt i tiden med allmänt stora fokus på cirkulära processer, dels är detta ett önskvärt återställningsprojekt som i slutändan bidrar till ökad biologisk mångfald. Vi väntar nu med stor spänning på resultatet från vinterns provtagningarna av det närbelägna större sandmagasinet Hötjärn där vi bland annat förväntar oss intressanta järnhalter men lägre apatithalt, säger Christer Lindqvist VD för GRANGEX.