Nyheter

Vad kan sågverk göra för att uppfylla FN’s Agenda 2030 samtidigt som de ökar sin konkurrenskraft?

Alla behöver bidra till en mer hållbar värld. Det gäller i högsta grad sågverken. Sågverk är en elintensiv och energikrävande verksamhet, där torkningen av sågat virke står för det största el- och värmebehovet. Kan sågverk BÅDE uppfylla de globala målen i Agenda 2030 OCH stärka sin konkurrenskraft med rätt investering? Vad ska sågverk tänka på och hur stor är potentialen?

Vi reder ut och blir konkreta.

Agenda 2030 är FN’s fastställda handlingsplan med 17 globala mål för omställning till ett hållbart samhälle för människorna, planeten och välståndet. FN’s medlemsländer enades om målen 2015. För att kunna se om vi är på rätt väg eller inte för att uppnå målen så har FN sammanställt totalt 231 globala indikatorer.

Sågverk kan enligt oss, med rätt åtgärder, bidra till mål nr 6, 8, 12, 13 och 17. Men hur? Låt oss anta ett normalsågverk med 20 stycken virkestorkar á 140m3 och att varje torkkammare torkar ca 50 torksatser med furu/gran per år.

Minska vattenförbrukningen i torkprocessen

För att torka en torksats med konventionella torkmetoder går det åt ca 6000 liter vatten (oftast vanligt vattenledningsvatten) beroende på hur tät torkkamrarna är. Om en torkkammare är otät krävs oftast stödbasning. Vattenförbrukningen kostar normalsågverket ca 18000 € per år med ett antaget pris på 3 Euro/m3 vatten.

Potential med rätt investering: Vattenförbrukningen bör, med rätt förutsättningar, kunna minskas med minst 30% vilket skulle innebära ca 6000 € per år för normalsågverket.

Torka effektivare med lägre el-och energiförbrukning och till högre kvalitet

Det tar ca 100 år för ett träd att växa färdig. Det är människans skyldighet att på ett så resurseffektivt och skonsamt sätt få ut mesta möjliga förädling av resursen. För att torka en torksats med konventionella torkmetoder går det åt ca 4400 kWh el. Det innebär drygt 4400 MWh per år för normalsågverket till en kostnad av nästan 900 000 €, räknat på ett elpris på 0,2 €/kWh.

För att värma en torksats med konventionella torkmetoder går det åt ca 30 MWh. Värmepannorna värms upp genom förbränning av pellets, sågspån, bark och andra restprodukter från sågverket. Förbränningen producerar avgaser som måste renas. Värmekostnaden ligger på ca 600 000 € per år för normalsågverket, med ett snittpris för värme på ca 20 €/MWh.

Potential med rätt investering: En rätt investering för torkprocessen SKA avlägsna vattnet ur virket både snabbare och skonsammare med bibehållen kvalitet. För torkning av furu och gran (soft wood) kan elförbrukningen minskas med ca 45%, vilket för normalsågverket skulle innebära ca 390 000 € per år. Vid torkning av björk och ek (hard wood) kan elbesparingen komma upp till 55-60%.

Värmekostnaden kan minskas med ca 30%, med rätt förutsättningar och användandet av kommande produkter från Alent Dynamic, vilket motsvarar ca 180 000 € per år för normalsågverket. Torktiden kan även den förkortas med 5-20% vilket skulle innebära minst 60 000 € omsatt i pengar för normalsågverket. Den höjda kvaliteten på torkat virke med färre sprickor, mindre deformation och missfärgning ökar dessutom sågverkets konkurrenskraft ytterligare. Vilket givetvis har ett värde i pengar och samtidigt maximerar förädlingen av naturresurser i form av skog. Den effektivare torkningen av virket minskar dessutom utsläppet av CO2 .

Adaptiv torkning med hänsyn till variation i torksats och kundkrav

Detta mål berör ett sågverks arbete inom frågor som höjer precisionen i tillverkningsprocessen. Att producera exakt vad som behövs i nästa led, att minska spill, att minska produktionstider. Allt för att spara naturresurser dvs ha ett hållbart arbetssätt.

Några råd inför rätt investering: Investera i en torkprocess från ett företag som kan vägleda i sågverkets utveckling framåt. Alla sågverk har sina förutsättningar, alla torkkammare är olika, varje torksats har sin historia och har utsatts för olika miljöer innan torkningen. Därför bör torkprocessen ha utpräglat adaptiva funktioner och hjälpmedel för ständiga förbättringar av torkningen mot kundkrav. Processen bör även erbjuda en AI-baserad torkningsanalys som visar förbättringsåtgärder.

Stimulera aktiviteter för klimatet genom konkreta företagsvinster

Många företag har väldigt ambitiösa planer för sitt hållbarhetsarbete och uttrycker detta i konkreta och välformulerade dokument. Sågverk i allmänhet är inget undantag och många förverkligar även orden med konkret handling. Denna artikels röda tråd är att få fler sågverk att investera i rätt torkprocess och därigenom slå ihop två saker – vinn rejäla företagseffekter OCH uppfyll klimatmålen på köpet. Torkprocessen i sig ska även innehålla periodiska rapporter för uppföljning av resursanvändning som påverkar klimatet, i syfte att ständigt stimulera förbättringsarbetet.

Global spridning av goda insatser för ett mer hållbart samhälle

Investering i rätt torkprocess ger bevisligen företagsekonomiska och miljömässiga effekter. Utvecklingen av torkprocessen som blir alltmer adaptiv och automatiserad gentemot kundkraven höjer dessutom förädlingsvärdet på virket. De ekonomiska effekter som fås genom användning av rätt (dynamisk) torkprocess hos sågverk sprider sig till andra verksamheter i närområdet och världen. Kundeffekterna inspirerar till ytterligare satsning på forskning och utveckling av torkprocessen, ihop med sågverken och forskningsinstitut. Drivkraften att höja sin konkurrenskraft kan gå hand i hand med ett mer hållbart samhälle. Om sågverket gör rätt investering i torkprocess.

Effekter med investering i Alent Dynamics patenterade dynamiska torkprocess för ett normalsågverk kan i siffror beskrivas som drygt 600 000 € per år plus alla ökade kvalitetseffekter på det torkade virket. Effekterna baseras på minskad vattenförbrukning, minskat behov av el och uppvärmning vilket miljön välkomnar.

Användandet av trä ökar idag. Med rätt investering i torkprocess kan träets konkurrenskraft stärkas ytterligare.

Vilka effekter kan man förvänta sig hos ett specifikt sågverk vid byte till Alent Dynamics automatiska dynamiska torkprocess?

Vi frågar säljchef Nicola Bagutti hos Alent Dynamic.

– De effekter som våra kunder uppvisar följer eller överstiger potentialen som redovisas för normalsågverket. Effekterna är naturligtvis sågverksrelaterade och påverkas av många faktorer kopplade till den specifika torkningsapplikationen. Förutom betydande och mätbara el-besparingar är en återkommande fördel den förbättrade virkeskvaliteten som våra erfarna kunder känner igen efter sin visuella inspektion av det torkade virket. Vi ser att allt fler sågverk väljer vår dynamiska torkprocess med intervalltorkning som bas, och erkännandet av vårt sätt att torka virke ökar globalt. Detta bekräftas också av det faktum att även torktillverkare idag i allt högre grad erbjuder vår dynamiska torkprocess i paketet. Detta gör oss mycket säkra på att vår torkprocess i framtiden kommer att bli den nya standarden som säkerställer en lönsam produktion och högsta hänsyn till miljön. För kunder som vill veta mer om Alents dynamiska torkprocess, har vi samlat all vår erfarenhet i en analystjänst som visar dem vilka särskilda fördelar övergången till en dynamisk torkprocess skulle medföra för dem, säger Nicola.