Nyheter

Hur avsevärt minska elräkningarna för sågverk?

Sågverk är en elintensiv verksamhet, där torkningen av sågat virke står för det största elbehovet. Elpriset är dessutom idag 2-5 gånger högre än för 3 år sedan vilket pressar sågverksföretagen ekonomiskt. Samtidigt höjs kvalitetskraven på levererat virke i och med CLT-trenden, ökad användning av björk, ek och andra hårda träslag.

Effekterna av stigande inflation och andra händelser i världen pressar dessutom sågverkens konkurrenskraft. Lösningen stavas byte till dynamisk torkprocess och därmed 25-60% mindre elkostnader, 2-10% minskat värmebehov, 5-20% kortare torkningstid och inte minst väsentligt högre kvalitet. Om man omsätter effekterna till pengar kan det likt detta typexempel betyda 200 000 € per år för 3st 230m3 torkkammare.

På grund av stigande elpriser har vi beslutat att investera i en mer miljövänlig styrning av vår torkprocess för massiv ek. Med Alent Dynamics patenterade dynamiska torkprocess har vi minskat elförbrukningen i genomsnitt med 50-55%. Samtidigt har vi nu en snabbare torkprocess, vilket i sin tur ökar produktions-kapaciteten. Med alla dessa fördelar kan vi räkna med en snabb avkastning på investeringen, säger Waldemar Kleniewski, ägare KLENIEWSKI TARTAK, Polen.

Den patenterade dynamiska torkprocessens angreppssätt är att tillföra värme och köra fläktarna i intervaller, vilket sparar väldigt mycket el. Torkkammarnas torkcykler kan dessutom synkroniseras sinsemellan för att undvika elförbrukningstoppar. Så minskas elkostnaden ytterligare. 

Enligt många bedömare kommer elpriset att fortsätta vara på en hög nivå de kommande åren. Priset på el är den avgörande faktorn som gör att allt fler sågverk byter till dynamisk torkprocess i dagsläget. Redan efter några månader med den nya torkprocessen ser man en väsentligt bättre kvalitet på det torkade virket. Färre sprickor, mindre deformation och missfärgning ökar deras konkurrenskraft ytterligare.

Efter implementationen av dynamisk torkprocess från Alent Dynamic i 5 torkkammare på ett av våra  sågverk kunde vi direkt konstatera de utlovade fördelarna. Ändsprickor är inte längre ett problem för oss och vridning och missfärgning har också påtagligt förbättrats. Vi ser betydande elbesparingar och är glada över en mer miljövänlig torkprocess. Övergången var mycket enkel och snabb i alla kammare, säger Ueli Lädrach, chef för drift och produktion OLWO AG, Worb, Schweiz. 

OLWO har i dagsläget infört dynamisk torkprocess på ytterligare 2st sågverk.

Bytet till dynamisk torkprocess är oftast väldigt enkel. Vi har implementerat vår patenterade dynamiska process i mer än 40 olika torkmodeller från 15 olika fabrikat, från nya till så gamla som 40 år. Nu finns dessutom fyra torktillverkare som kan leverera nya torkar med vår patenterade dynamiska torkprocess. Erfarenheterna från införandet av ny torkprocess i många torkkammare under flera decennier har gett oss värdefull kunskap om automatisk dynamisk torkprocess gentemot slutkundkrav. Vår analys-tjänst för utredning av vilka effekter som byte till dynamisk torkprocess för ett visst sågverk, med dess förutsättningar och slutkundskrav, skulle innebära är kanske det sågverkets bästa investering just nu, säger Peder Björkman, vd Alent Dynamic.