Nyheter

Industrin samlades på Subcontractor

Sveriges största mässa för underleverantörer inom industri arrangerades på Elmia i Jönköping 15–17 november. Det betyder att ett helt år har gått sedan Subcontractor 2021, som vi skrev om här i BevegoNytt.

Nu berättar Anders Vervaart om årets mässa och vad som hänt på Bevego inom affärsområdet industri det gångna året.

– Vi är väldigt nöjda med årets mässa. Vi har en jättefin monter och i år hade vi dessutom lite större yta och en mer central placering i hallen. Mässan var förkortad till tre dagar istället för fyra, och totalt var det fler besökare i år jämfört med förra året då det var strax under 10 000 besökare. Därför blev dagarna mer intensiva men det vara bara positivt. Eftermiddagarna var som vanligt ganska lugna och då passar man på att träffa andra utställare, det finns både kunder och leverantörer till oss på Bevego som ställer ut, säger Anders Vervaart som är säljledare/KAM inom industri på Bevego.

Under förra årets mässa låg stort fokus på de utmaningar som fanns kring leveranser och att få tag på stål. Många aktörer ville utöka sitt kontaktnät med fler leverantörer för att ha större chans att få tag på material till sina projekt. Efterfrågan på stål var stort och man tog det säkra före det osäkra och fyllde på sina lager så gott man kunde för att möta efterfrågan från sina kunder.

– Nu finns det istället hur mycket stål som helst i lager! I mitten av Q2 i år vek marknaden nedåt och detta var ett stort samtalsämne under mässan i år. Inför Q2 hade kriget i Ukraina brutit ut och priset på stål höjdes i tron om att det skulle bli brist igen. Vissa projekt pausades på grund av de höga priserna och efterfrågan på stål och plåt gick ner inom vissa segment, så de flesta har nu sina lagerhyllor fulla. Jag tycker ändå att många är positiva och det kommer att bli bra framåt, men det är ett osäkert läge på marknaden och man undrar ju hur länge det kommer hålla i sig, säger Anders.

En mässa som Subcontractor är ett värdefullt forum för branschen. Här träffas tillverkare, leverantörer, entreprenörer och kunder i olika konstellationer. Dessa dagar är bra för att samla på sig information om vad som händer i branschen och få koll på hur läget uppfattas av olika parter. Bevego vill självklart också öka kännedomen om det Steel Servicecenter som öppnades i Landvetter under 2020, och det utbud man kan erbjuda den tillverkande industrin.

– Vi riktar oss bland annat till tillverkande företag och det kan ibland vara svårt att nå ut till nya kunder. På en mässa som Subcontractor upplever jag att många är öppna för nya kontakter och samarbetspartners. De går förbi vår monter och blir nyfikna, och när kontakten är på deras initiativ är det enkelt för oss säljare att nå ut med vårt budskap och presentera vad vi gör. Mässan har resulterat i att vi bokat upp besök med flera intressanta företag, säger Anders.

Även under förra årets mässa fick Bevego många nya kontakter som sedan utvecklades till kunder. Införsäljningen är lång och det tar ofta tid innan företag som handlar med stora mängder plåt släpper in en ny leverantör. Många provleveranser har skickats från Landvetter så att företag kan känna på hur det är att arbeta med Bevego, vilket resulterat i att Bevego nu fått vara med och offerera i en mängd spännande projekt.

Något som också hänt under det senaste året är att Maria Linder anställts inom back office, vilket innebär att affärsområdet industri utökats med en helt ny roll. Maria håller till i Landvetter och arbetar bland annat med kalkyler, offerter och att skriva ordrar. Hennes arbete är ett stort stöd för säljarna som kan lägga mer fokus på kundrelationer, och genom att Maria avlastar teamet kan avdelningen nu fortsätta att växa och utvecklas.

– Nu längtar branschen efter en stabilare marknad så att man vet vad man har att förhålla sig till. Det viktigaste är egentligen inte vilken nivå vi landar på, utan att det blir stabilt så att alla parter kan planera sitt arbete. Det gäller både tillgång, produktion, pris och leverans. Det område som vi ser är på uppgång i branschen är allt som har att göra med energi och miljö, som till exempel solenergi, värmepumpar och vindkraftverk och det fossilfria stålet. Det känns roligt att höra att många satsningar görs för att förbättra miljön och klimatet, avslutar Anders.