Nyheter

Ny teknik mäter enkelt skogsbolags virkesvolymer

Skogsindustribolag dras med ett stort problem, nämligen trubbiga metoder för att uppskatta virkesvolymer. Att inte ha exakt koll på lagersaldon får negativa effekter på ekonomiuppföljningen, försäkringsfaktorer, råvaruflöden, arbetsscheman, logistik, produktionsprocesser, kundkontakt och mycket mer. Det är helt enkelt svårt att producera och sälja virke om du inte vet hur mycket du har.

Christoffer Eldskott, marknadsansvarig på Lumberscan, beskriver problemet så här.

– I branschen utgår man från en ”tumstock” och ett finger i luften kan man säga, vilket betyder en felmarginal på ungefär plus minus 15 procent. Det handlar om killgissningar. Jag minns ett exempel då ett bolag uppskattade att man hade 1 200 kubikmeter virke vid en viss tidpunkt, men det visade sig att man bara hade 580. Det här betyder ståtider i produktionen och missnöjda kunder.

Lumberscan, ett nytt inkubatorbolag hos Uminova Innovation i Umeå, har utvecklat en revolutionerande metod för pricksäker mätning av virkesupplag som bygger på drönarteknik och en smart mjukvara. Teamet består av Karl Forsman, Magnus Wahlberg och Christoffer Eldskott.

– Själva drönaren är av konsumentmodell. Kunden trycker på en knapp, den flyger över det område där man vill mäta, drönaren tar bilder och sen laddas de upp i plattformen. Plattformen skapar sedan automatiskt ett mycket precist underlag där kunden enkelt kan ta ut den data man behöver. Vi tror på att hålla tekniken så enkel, transparant och överskådlig som möjligt för användaren, förklarar Christoffer.

Att tekniken rent handhavandemässigt är enkel har också en annan stor fördel, nämligen att kunden kan utföra inventeringarna själv.

– Traditionen är att man ringer särskilda konsulter som kommer och gör mätningarna. Att kunden enkelt gör det själv betyder att man kan mäta oftare och precis när behov uppstår. Den här typen av koll i realtid innebär inte bara effektiviseringar inom den egen verksamheten utan också att skog inte tas ner i onödan, säger Christoffer.

Innovationen är sprungen ur teammedlemmen tillika jägmästaren Karl Forsmans examensjobb hos Martinsson, ett anrikt Västerbotten-bolag som för ett antal år sedan köptes upp av skogsindustrijätten Holmen. Lumberscans lösning används flitigt av Holmen, som har en omsättning på 19 miljarder kronor kan tilläggas, och nu är teamet redo att växa på marknaden.

– Målet är att stängda den svenska marknaden och ta produkten ut i världen. Vi är helt klart marknadsledande. Hos Uminova Innovation hoppas vi få hjälp med att söka medel, utveckla vertikaler, utforska nya användningsområden för tekniken och hitta kompetenser, säger Christoffer.

Mer info på:

Lumberscans webb.