Nyheter

Ny rapport: Europa ligger efter i den tekniska utvecklingen – biljonbelopp står på spel

Teknik spelar en allt viktigare roll i praktiskt taget alla sektorer. Europeiska storföretag har under lång tid halkat efter i den tekniska utvecklingen, vilket påverkar deras konkurrenskraft: Mellan 2014 och 2019 växte Europas storföretag nästan bara hälften så fort som sina amerikanska konkurrenter. Det visar rapporten Securing Europe’s competitiveness: Addressing its technology gap från McKinsey Global Institute (MGI).

MGI har har kartlagt tio teknikområden som väntas få särskilt stor betydelse framöver. Det rör sig bland annat om artificiell intelligens, molnteknik och bioteknik. Endast på två områden är Europa i dag ledande eller på samma nivå som USA och Kina: framtidens material och miljöteknik. Detta samtidigt som ett förädlingsvärde på mellan två och fyra biljoner euro per år står på spel fram till 2040.

– Det här motsvarar hälften av Europas förväntade BNP-tillväxt fram till 2040, eller sex gånger det belopp som behövs för att nå nettonollutsläpp till 2050. Lyckas vi inte komma ikapp riskerar det att få allvarliga konsekvenser för Europas tillväxt, hållbarhetssatsningar och strategiska autonomi, säger Magnus Tyreman, managing partner på McKinsey i Europa.

I rapporten ger MGI förslag på elva åtgärder för att underlätta för Europas företag att växa snabbare och konkurrera med sina amerikanska och kinesiska motsvarigheter. Dessa handlar om att övervinna begränsningar i form av en fragmenterad marknad, brist på teknologiska ekosystem, en mindre utvecklad marknad för riskkapital, och en mer konservativ regulatorisk miljö.

En konkret åtgärd vore att skapa en ”28:e jurisdiktion” i tillägg till de befintliga i EU:s 27 medlemsstater. Detta skulle innebära ett ramverk för snabbväxande företag med enhetliga regler för exempelvis anställning, beskattning, tillstånd och handel.

– Det finns en stark innovationsvilja i Europa, och vi har många styrkor: världens mest produktiva arbetskraft, sofistikerade värdekedjor och en öppen och handelsvänlig ekonomi. Nu behöver vi gemensamt skapa rätt förutsättningar för företag, så att de kan och vågar genomföra de offensiva satsningar som krävs för att konkurrera globalt. Under året har vi sett exempel på hur europeiska beslutsfattare kommit samman och visat på handlingskraft – det är precis vad som behövs även i det här sammanhanget, säger Magnus Tyreman.

Rapporten ”Securing Europe’s competitiveness: Addressing its technology gap” finns att läsa i sin helhet på:

McKinseys webbplats.