Nyheter

Samarbete kring materialbyte gav minskat CO2-avtryck

Den danska tillverkaren EVBiler ApS letade efter en mer miljövänlig och materialsmart lösning till en av sina produkter. Polykemi Group försåg dem med rätt material som reducerade CO2-avtrycket med över 80%.

Under närmare 20 år har Polykemi ApS i Danmark haft ett nära samarbete med Borring Plast A/S, ett danskt företag som sedan starten 1964 har varit pionjärer inom formsprutning av plastkomponenter till industrin. Deras slutkund EVBiler ApS vill, som så många andra företag, ständigt förbättra sin miljöprofil.

– De senaste åren har trenden varit tydlig. Allt fler företag har en grön profil och jobbar för att förbättra sina materialval. De vill använda kundanpassade råmaterial av världsklass, som dessutom sänker deras koldioxidavtryck, säger Martin Lindegaard Pedersen, Project Manager på Borring Plast A/S.

– När EVBiler ApS kom med sin förfrågan vände jag mig direkt till Polykemi. De har kunskapen kring hur vi kan byta material till en ett mer miljövänligt alternativ, samtidigt som vi behåller funktion, kvalitet och färg, fortsätter Martin Lindegaard Pedersen.

Ökad efterfrågan på hög kvalitet och lågt CO2-avtryck

EVBiler ApS tillverkar och säljer produkter för el och hybridbilar, mobila och stationära laddningsstationer samt olika tillbehör till dessa.

Företaget har en stark miljöprofil och ville därför förändra materialet i en av sina flexibla hållare för laddningskablar.

Den tillverkades ursprungligen i ABS och skrevs ut av en 3D-printer, men när efterfrågan ökade ville EVBiler ApS ändra tillverkningsteknik till formsprutning.

Då gav dem samarbetspartner Borring Plast A/S uppdraget att hitta ett material som har samma funktion, i samma höga kvalitet, men har en lägre påverkan på miljön.

– Tidigare var det många kunder som främst fokuserade på att återvunna material skulle vara billiga, men i dag finns snarare ett stort intresse för att ta fram hållbara produkter som minskar CO2-avtrycket, utan att kompromissa med funktion eller kvalitet, säger Polykemis Ole Tietze, försäljning och teknisk support i Danmark och Benelux.

– Detta projekt med Borring Plast A/S och EVBiler ApS handlar verkligen om att samarbeta och vara materialsmart, det vill säga att hitta rätt material till rätt produkt, anpassat efter kundens mekaniska krav och som dessutom är det mest miljövänliga alternativet, fortsätter Ole Tietze.

Byte från ABS till återvunnen PP gav stor CO2-besparing

I första läget diskuterade parterna om de skulle behålla ABS eller om en återvunnen ABS kunde var lösningen, men efter att ha lyssnat noga på kundens önskemål och kravprofil föreslog experterna på Polykemi och Rondo Plast istället en REPRO PP RG124 – en återvunnen PP med 20% glasfiber. Materialbytet innebar en besparing på 4,25 kg CO2 per kilo material, vilket innebär en CO2-besparing på över 80%.