Nyheter

”Danmarks elproblem är inte Sveriges ansvar”

”Regeringen bör fundera på hur Sveriges elkunder kan skyddas från oansvarig energi­politik i våra grannländer, och under tiden bör Svenska kraftnät tillsvidare ta bort indelningen i elpris­områden.”

Det skriver advokat Björn Öberg, specialiserad på energi och infrastruktur i en debattartikel i Svenska Dagbladet:

”Regeringens förslag om högkostnads­skydd för elkunder har fått en del kritik men få tycks förstå hur vi hamnade här. Det grund­läggande problemet med dagens elmarknad inte är brist på produktion – Sverige är netto­exportör av el. Problemet utgörs dels av nu gällande prissättnings­modell i en öppen, avreglerad marknad – priset på all el sätts i förhållande till vad en kund är villig att betala när kunden behöver köpa elen, där den behövs. Och dels av svårigheten att begränsa tillförseln till utlandet när el är en bristvara och Sverige behöver den el som produceras här för egen del.”

”Bakgrunden till dagens situation är ett klagomål 2006 från en dansk lobby­organisation till EU-kommissionen – danskarna gillade inte att Svenska kraftnät, under generaldirektör Mikael Odenberg, begränsade eltillförseln till Danmark när Svenska kraftnät bedömde att Sverige behövde elen bättre.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.svd.se/a/KnMW5y/bjorn-oberg-danmarks-elproblem-ar-inte-sveriges-ansvar