Nyheter

Danskt ingenjörsföretag i Ukraina får landets första anti-korruptionscertificering

Som första företag i Ukraina har det danska ingenjörsföretaget Akkerman Engineering precis fått en anti-korruptionscertifiering. Erkännandet måste bana väg för europeisk tillväxt.

Det danska ingenjörsföretaget Akkerman Engineering Solution, med huvudkontor i den ukrainska staden Odessa, har precis fått en anti-korruptionscertifiering som det första företaget i landets historia. Under namnet ISO 37001: Anti-bribery Management Systems delas certifieringen ut till organisationer som arbetar aktivt med att förebygga, upptäcka och behandla mutor.

Danska Thomas Sillesen grundade 2013 Akkerman Engineering Solution som idag har över 120 anställda och enligt direktören är certifieringen resultatet av en lång och ibland mycket utmanande insats.

– Certifieringen är ett tydligt bevis på att vi har spelat en stor och betydelsefull roll i det ukrainska näringslivet under många år. Det har varit en hård kamp, ​​och jag vet att många ukrainska företag kämpar för att få exakt detta bevis som jag håller i min hand idag. Så att vi är de första att uppnå det gör mig både stolt och enormt hedrad, säger Thomas Sillesen och utarbetar:

– Korruption har under många år varit ett allvarligt problem i det ukrainska näringslivet, och det är ingen hemlighet att vår kamp mot de osofistikerade arbetsmetoderna har kostat blod, svett och tårar. Alla mina anställda har kämpat en ihärdig kamp mot korruption, och vi kommer nu att använda den stora insatsen som en språngbräda för ytterligare tillväxt.

Privata företag måste ta ansvar

På Transparency International Denmark, som är den danska grenen av den globala och partipolitiskt oberoende NGO:n Transparency International, hjälper du till att bekämpa korruption över hela världen. Jesper Olsen, som är ordförande i organisationen, bekräftar att korruptionen i Ukraina är ett stort problem.

– Ukraina har plågats av korruption i många år. Det sker väldigt nära de politiska lagren i landet och förgrenar sig längre ner genom systemet till både de privata företagen och befolkningen och ska problemen bekämpas krävs det ett långt och tufft drag, säger Jesper Olsen.

Enligt ordföranden spelar landets privata företag en central roll i kampen mot illegala avancemangsmetoder.

– Vi måste fortsätta stödet till landet och ge Ukraina chansen att bli en bättre version av sig själv. I den processen är fokus på antikorruption ett av de viktigaste insatsområdena och här har de privata företagen en stor skyldighet att ta på sig insatsen. De måste kliva fram och erkänna problemet snarare än att täcka över det. Det kan till exempel ske med en anti-korruptionscertifiering som ger några mycket konkreta verktyg och visar på initiativ och systematiskt arbete i kampen mot korruption.

På det senaste korruptionsindexet från Transparency International är Ukraina nummer 122 av totalt 180 länder. Danmark är nummer 1 på listan tillsammans med Nya Zeeland och Finland.

Certifikat ger sysselsättning

2022, trots krigets fasor, har Akkerman Engineering Solution upplevt betydande framsteg. Sedan april har 14 nya medarbetare tillkommit och det totala antalet kunder under samma period har varit 20 procent.

– Certifieringen kommer innebära att vi nu kan attrahera många spännande kunder i både Danmark, Ukraina och övriga Europa. Med våra låga priser och höga kompetensnivå har vi visat att vi framgångsrikt kan arbeta på distans för våra kunder i andra länder och med erkännandet kan vi nu sätta en nivå som jag tror kommer att tilltala många som efterfrågar det vi kan, säger Thomas Sillesen.

Tal på Re-Think-konferensen i Mariupol

Enligt direktören har en annan bidragande orsak till certifieringen varit hans vilja och mod att tala fritt om hur man kan bekämpa korruptionen i landet.

– Inbjuden av president Zelenskyis team har jag föreläst på konferenser i Ukraina vid flera tillfällen, bland annat på Re-Think-konferensen 2019, där Zelenskyis team gjorde en stor insats för att få igång västerländska investeringar i Mariupol och Donbas. Jag talade också på Transparency Internationals världskonferens för några år sedan i Köpenhamn. Genom åren har vi haft en rad konflikter med myndigheterna i Ukraina som inte följt lagen. Vi har vunnit fyra gånger över Ukrainas pensionsfond, och vi var bara det sjunde företaget som fick ett ärende avgjort av den nybildade ukrainska företagsombudsmannen 2015, säger Thomas Sillesen och fortsätter:

– Vår ganska fyrkantiga inställning till att följa reglerna till punkt och pricka innebar en hel del konflikter i början, men det har slutat med att korrupta myndigheter lämnat oss ifred, då de vet att det är slöseri med tid att attackera oss. De senaste åren har det gjort att myndigheterna gärna samarbetar med oss, för att visa att de samarbetar med icke-korrupta västerländska företag. Samtidigt har det visat sig effektivt när det gäller att attrahera nya medarbetare, eftersom ungdomarna i Ukraina verkligen vill ha ett bättre land fritt från korruption.

Utöver anti-korruptionscertifieringen är Akkerman Engineering Solution det första företaget i Ukraina att erhålla FN:s 17 Sustainable Development Goals-certifiering. Som jämförelse har endast ett 15-tal danska företag fått denna certifiering.