Nyheter

Rapport från elprisområde 4 : Så påverkas företagen av elpriserna

Företagarna i södra Sverige utstår nu en kostnadschock som i värsta fall kommer slå ut livskraftiga företag och öka arbetslösheten.

Utifrån en enkät till Företagarnas medlemmar i elprisområde 4 ger vi en bild av läget och en analys av vad som riskerar att hända framöver.

– Bilden är mörk. Det går att förutspå kraftigt minskade investeringar och lägre tillväxttakt kommande år. Det innebär ett hårt slag mot södra Sverige, och i förlängningen hela landet och hushållen som bor och verkar där, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip.

Nästan hälften av alla tillfrågade företag bedömer det som troligt att de kommer att få problem med likviditeten till följd av ökade kostnader och för att hantera detta kan de dra ned på investeringar, varsla personal eller i värsta fall helt lägga ned sin verksamhet.

Läs rapporten här

– Företagare är problemlösare som jobbar med effektiviseringar och kostnadsbesparingar som en naturlig del av att driva sin verksamhet, men dagens kostnadstryck till följd av skenande elpriser, höga drivmedelspriser och en mycket hög inflation saknar motstycke, säger Frida Boklund, regionchef för Företagarna på Gotland, Småland och Östergötland.

Situationen blir extra svår för företagare eftersom detta sker samtidigt som hushållen möter samma situation och drar ned på sin efterfrågan.

– En företagare möter alltså en verklighet där deras verksamhet och inkomst är hotad samtidigt som de i sitt eget hushåll möter samma kostnadskris som övriga hushåll, säger Magnus N:son Engelbäck, regionchef Företagarna i Syd.

De små och medelstora företagen hänger också intimt ihop med de orter som de verkar på. Av de tillfrågade är det fler som svarar att de överväger att lägga ned sin verksamhet än som överväger att flytta sin verksamhet.

– Att företagen är en avgörande del av varje väl fungerande samhälle upprepar vi ofta och gärna. Företagen vill allra helst vara kvar och förvalta och utveckla sin verksamhet och går inte det lägger de hellre ned än att flytta verksamheten till en plats med lägre elpriser, säger Marie Axtelius, regionchef för Företagarna Halland.

Om undersökningen:

Rapportens resultat bygger på en webbaserad enkät skickad till Företagarnas medlemmar i södra Sverige. Undersökningen genomfördes 1–22 september 2022.  Antal respondenter inom elprisområde 4 var 739 företagare med bred representation sett till olika branscher, företagsstorlekar och geografisk hemvist.

Foto: Massimo Mormile