Nyheter

Debatt: ”Skadlig tystnadskultur runt vårt gruvberoende”

”Berättelsen om framtiden ska vara given och det är i norr den utspelas, Sveriges största industriella satsning genom tiderna. Stål ska bygga välstånd även imorgon. Bakom stålet står gruvan och ett gruvberoende som bara växer. Men stål bygger inte allas välstånd och en gruva räddar inte klimatet. Den diskussionen måste rymmas i vår demokrati.”

Det skriver Tommy Jensen, Professor Stockholms universitet och Johan Sandström, Professor Luleå tekniska universitet i en debattartikel i ETC:

”I ett flerårigt forskningsprojekt, Organisering av berg (finansierat av det statliga forskningsrådet för hälsa och arbetsliv, Forte), studerade vi statens Kirunagruva. Vi frågade vad som dras in i en gruvas arbetsprocess. Vi hamnade under jord, ovan jord och utanför grindarna. I boken ”Gruvans makt” (Black Island Books, 2021) försöker vi skapa en mer nyanserad grund för samtalet om samhällets gruvberoende och dess roll att skapa välstånd.”

”Samtalet behövs då det finns en tystnadskultur runt gruvberoendet, en rädsla för att ställa frågor, till exempel om vems välstånd det egentligen handlar om. De som frågar riskerar att uppfattas som motståndare till gruvan och stålet, och därmed även till tillväxt, innovation och framsteg. Vart gruvindustrin står är tydligt, men även staten står oblygt på industrins sida.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.etc.se/debatt/skadlig-tystnadskultur-runt-vaart-gruvberoende