Nyheter

Millenniumpriset för teknologi på en miljon euro går till en pionjär inom solpaneler

Professor Martin Green från University of New South Wales i Australien har tilldelats 2022 års Millenniumpris för teknologi för sin innovation som har förändrat användningen av solenergi i grunden.

Det internationella priset på en miljon euro tilldelades professor Green som ett erkännande av hans framstående roll i utvecklingen av Passivated Emitter and Rear Cell-paneler (PERC), som har minskat kostnaderna radikalt för att använda solpaneler, och som därmed gör solenergi billigare än fossilbaserade alternativ.

Green och hans team började arbeta på PERC-tekniken 1983. Sedan dess har PERC blivit den mest kommersiellt gångbara och effektiva kiselbaserade solcellstekniken i solpaneler och för storskalig elproduktion. Den står för nästan 90 % av den globala solcellsmarknaden.

Professor Greens:

– Det är en stor ära att ha blivit utvald att ta emot ett så prestigefyllt pris. Det är inte bara ett erkännande av mitt bidrag inom omvandling av ljusenergi till elektrisk energi, utan också av prestationerna från hela forskarsamfundet som arbetar med de här frågorna. Vi måste växla från fossilbaserad till förnybar energi för att mänskligheten ska kunna fortsätta leva på vår gemensamma planet. Förändringstakten ökar och världen kommer att övergå till sol- och vindenergi under det kommande decenniet. Jag tror att en enorm omvandling av historisk betydelse är på gång.

Millenniumpriset för teknologi är ett pris som delas ut av Stiftelsen Teknikakademien TAF i Finland. Finlands president och prisets beskyddare Sauli Niinistö överlämnade priset vid en ceremoni i Helsingfors idag.

Professor Minna Palmroth, ordförande för Stiftelsen Teknikakademien TAF:

– Professor Greens innovation har redan förbättrat och kommer fortsättningsvis att avsevärt förbättra livskvaliteten för miljarder människor globalt och stärka en miljömässigt hållbar utveckling, från nationella elnät till privata bostäder.

Professor Päivi Törmä, ordförande för Millenniumprisets för teknologi internationella jury:

– PERC-tekniken kan hjälpa oss att tillhandahålla energilösningar till låg kostnad och mildra klimatförändringarna. Fortsatt forskning om solceller behövs för att ersätta råmaterial som finns i begränsad mängd, som silver, med mera lättillgängliga alternativ.