Nyheter

Arbetskläder för gör-det-självare och hantverkare: allt du behöver veta

Den som arbetar som hantverkare vet hur viktigt det är att ha rätt utrustning. Verktyg och maskiner behöver naturligtvis vara i topptrim för att jobbet ska bli väl utfört. Men det kan vara lätt att glömma att även arbetskläder hör till en hantverkares utrustning. Och det gäller lika mycket för dig som är proffs som för dig som är gör-det-självare.

Många erfarna hantverkare menar dessutom att det är viktigt att ha olika arbetskläder för olika användningsområden och det finns förslagsvis hos Engelbert Strauss. Diverse verksamheter har vitt skilda behov av blåställ, och även inom ett och samma hantverksområde kan behoven skifta beroende på vilken specifik arbetsuppgift som ska utföras. Till exempel kan det handla om placeringen av material förstärkningar på yrkeskläderna.

Det finns flera stora aktörer på marknaden för arbetskläder. En tillverkare som Engelbert Strauss riktar sig mot ett brett segment, och levererar arbetskläder som både håller för de hårda påfrestningarna på en professionell arbetsplats och är prisvärda för hemmafixare och gör-det-självare. Engelbert Strauss är en tysk tillverkare som gjort sig kända för stilsäkra arbetskläder som uppfyller alla säkerhetskrav, vilket är något många hantverkare och gör-det-självare efterfrågar. 

Rätt arbetskläder kan vara arbetsgivarens ansvar

Yrkeskläder tillhör som redan nämnt en hantverkares arbetsutrustning. När du arbetar hemma på gör-det-själv-projekt är det du själv som har ansvar för att du använder rätt arbetskläder. På arbetsplatsen faller däremot arbetskläder in under arbetsgivarens arbetsmiljö förpliktelser. Den som har personalansvar på sin arbetsplats bör alltså noga tänka igenom vilken typ av blåställ personalen använder, och säkerställa att de följer alla tänkbara säkerhetskrav. 

Vilka arbetskläder ska jag ge de anställda?

När du ska köpa in yrkeskläder till din personalstyrka, bör du naturligtvis analysera förutsättningarna på arbetsplatsen. I vilken miljö utförs arbetet? Många av de yrkesgrupper som har arbeten som ställer extra höga krav på arbetskläder och arbetsutrustning arbetar till exempel utomhus. 

Inte minst vid arbete i skog och mark ställs det höga krav på ytterkläder och skor, och rätt beklädnad är en viktig del av arbetssäkerheten för skogsarbetare. Tänk på att dina anställdas kläder behöver skydda lika mycket mot väder och vind som mot själva arbetets påfrestningar. Arbetsplagg som fungerar mitt i vintern är till exempel inte optimala för arbete under sensommaren.

Utöver att anpassa dina anställdas arbetskläder till arbetsmiljön och arbetsuppgifterna, bör du dessutom tänka på att din personalstyrka består av flera olika individer. Många av dem har säkert olika behov vad gäller passform. Inte minst om du har en blandad personal med kvinnor och män. 

Idag finns ingen anledning att kvinnor i hantverksyrken inte ska ha tillgång till välsittande plagg, eftersom många tillverkare gör både herr- och damkläder. Passform är inte bara en estetisk fråga, utan även något som påverkar arbetskläders funktion. 

Vad är viktigt med arbetskläder?

I vissa yrken är arbetskläder en ren säkerhetsfråga. Om arbetet innebär kontakt med hälsofarliga ämnen eller tunga och riskabla lyft är det mycket viktigt att de yrkeskläder som används är säkerhetsklassade för de arbetsuppgifter som ska utföras. 

Men även i vanliga hantverksyrken och för den som arbetar med att fixa hemma runt huset finns det all anledning att använda särskilda kläder till arbetet. Vad som är viktigt med yrkeskläder kan ringas in med fem ledord: säkerhet, funktion, passform, hållbarhet och flexibilitet.

Du ska självklart känna dig bekväm i dina arbetsplagg, och prova ut dem noggrant. Det lönar sig att satsa på kvalitet. De ska hålla för att göra jobbet i många år. Du som är intresserad av hållbarhet i mer än en bemärkelse, kan också hålla ett öga öppet efter eko-certifierade material.