Nyheter

Bauma 2022: Batterier för svenskt klimat

Avant använder Bauma för att lansera sina egenutvecklade litiumbatterier för företagets eldrivna kompaktlastare. Batterisystemet ser till att batterierna håller rätt temperatur för de alltid ska kunna ge full effekt.

– Med ett vanligt litiumbatteri kan effektförlusten vara så stor som 20 procent när det är riktigt kallt. Maskinen måste köras en stund innan man kommer upp i rätt temperatur, säger Petter Hadenius som är produktchef för Avant hos den svenska generalagenten Nordfarm.

Avants nya betterisystem ser till så att den effektförlusten minimeras genom att hålla batteriet i rätt temperatur vid laddning och under körning. De nya batterierna finns i tre storlekar – 7, 13 och 27,5 kilowattimmar.

Det minsta batteriet har ett litiumblock, det mellersta har två block och det största har fyra block.

– När ett block är tillverkat sänks det ned i en vätska som bildar en gelé runt blocket. Gelen är både isolerande och värmebärande. Under laddningen ser mjukvaran till att batteri och gelé håller optimal temperatur när det är färdigladdat. Det gör att batteriet kan leverera full kraft direkt på morgonen om det laddats under natten och man slipper effektförluster.

Det tidigare största batteriet i Avants kompaktlastare var på 13 kilowattimmar.

– Det största nya batteriet ger dubbelt så mycket i kilowatt, men kapaciteten har mer än fördubblats, eftersom det inte blir några effektförluster när det är kallt, understryker Petter Hadenius.

Tidigare kunde Avants elektriska kompaktlastare endast laddas med en separat snabbladdare. På den nya modellen av Avant e5 har fått ett laddningsuttag som passar till standardladdare för elbilar.

– Det betyder att om föraren stannar vid exempelvis Mc Donalds för att äta lunch kan maskinen laddas vid de uttag som finna för elbilsladdning vid restaurangen, säger Petter Hadenius.

Avants eldrivna kompaktlastare e5 har en ny typ av batteri som alltid håller rätt temperatur för att ge full effekt.