Nyheter

Hur Ottawa moderniserar sitt 100 år gamla energisystem

I den kanadensiska huvudstaden Ottawa behöver de hundra år gamla fjärrvärme- och fjärrkylasystemen förnyas. Det är ett omfattande projekt där FVB ansvarar för hur förnyelsen ska genomföras i praktiken.

Ottawa ligger i det sydöstra hörnet av Kanada. Vädret präglas av riktigt kalla vintrar och varma somrar. Det gör att det på vintern är ett stort behov av värme och på sommaren ett stort behov av kyla. Det ledde till att för hundra år sedan byggdes fjärrvärme- och fjärrkylasystem för att ge de statliga byggnaderna i staden ett behagligt inomhusklimat.

– Nu behöver systemen förnyas. De behöver också byta från ångsystem till varmvattensystem och för att framtidssäkra produktionen för låga koldioxidutsläpp, så det är ett väldigt omfattande projekt, säger Jim Manson, som leder projektet för FVB.

En dramatisk start

Förnyelseprocessen startade på ett dramatiskt sätt 2009 när en ångpanna exploderade. Detta påskyndade planerna på förnyelsen av fjärrvärmesystemet, men även fjärrkylasystemet. Arbetet omfattar uppvärmning av närmare 80 byggnader och komfort/proceskyla för mer än 50 byggnader. Arbetet kommer att ske i tre steg – modernisering av fjärrenergisystemen, omställning till koldioxidsnåla lösningar samt utbyggnad av fjärrvärme och fjärrkyla. Totalt handlar det om 135 MW värme och 85 MW kyla.

FVB togs in i projektet för tio år sedan och fick i uppdrag att identifiera de teknologier som skulle kunna vara lämpliga för att modernisera fjärrvärme- och fjärrkylasystemen. Det innebar att konvertera värmesystemet från ånga till varmvatten vid 95 grader Celsius, men också att anpassa byggnaderna för att ”ta emot” det nya varmvattensystemet.

– På sikt vill vi få ner temperaturen till runt 70 grader Celsius, men byggnaderna kan i dagsläget inte värmas upp till så låga temperaturer. Även vid 95 grader Celsius krävs en hel del eftermontering i byggnaderna, med nya rörsystem, radiatorer och fjärrvärmestationer, förklarar Jim Manson.

Fjärrvärmesystemet i Ottawa använde tidigare ånga baserad på naturgas i fyra produktionsanläggningar i stadens centrum, var och en med separata fjärrvärmenät. I och med den förändring som nu pågår kommer systemet att konverteras till varmvatten och de fyra anläggningarna kommer också att integreras i ett enda nät. Produktionen går över från naturgaseldade produktionsanläggningar till att använda elbaserad teknik med låga koldioxidutsläpp, inklusive geotermisk värme, på tre platser. Kyla produceras också från lägre koldioxidkällor genom att använda el och fri kyla från floden. Hittills har kyla producerats med ångdrivna kylare.

– I vår studie av hur man uppnår ett värme- och kylsystem med låga koldioxidutsläpp presenterade vi ett system som kombinerar geo-exchange, biomassa, värmepumpar och elpannor. Regeringen har dock beslutat att man i dagsläget föredrar elbaserade lösningar framför biomassa i Ottawas energisystem, så fokus har legat på värmepumpar och elpannor, åtminstone initialt.

Statens ägande

I dagsläget ägs fjärrvärme- och fjärrkylaverksamheten av staten och endast statliga byggnader ingår i dessa energisystem.

– Men vi ser stora möjligheter för tillväxt. I den modernisering som nu pågår planerar vi för att systemen ska kunna byggas ut för att försörja betydligt fler kunder, såsom sjukhus och kommersiella byggnader. Möjligheterna är enorma, säger Jim Manson.

– Den stora utmaningen är att systemen idag varken har ett organisatoriskt eller ekonomiskt mandat för tillväxt. I dagsläget har statligt ägda och drivna fjärrvärme- och fjärrkylasystem höga kostnader, vilket gör servicen relativt dyr. Det innebär å andra sidan att det finns kostnadsbesparingspotential och därmed goda möjligheter att långsiktigt kunna erbjuda konkurrenskraftig fjärrvärme och fjärrkyla.

FVB ger även råd om kommersialisering och menar att det första steget regeringen bör ta är att överföra ägandet till en separat enhet som fortfarande ägs av staten, men som är mer självständig.

– Vi ger råd om hur de behöver arbeta på ett mer marknadsorienterat sätt som helhet, med strategiskt arbete och affärsmodeller.

Omfattande uppdrag

Uppdraget i Ottawa är omfattande och tidvis arbetade över 30 konsulter från FVB med projektet. Det kommer att fortsätta i några år till, dock inte med samma storlek besättning.

– Det är ett väldigt inspirerande projekt och när vi presenterar vad vi gör på konferenser och för potentiella kunder kan vi visa vilka möjligheter det finns för andra städer.

– Vi har märkt att flera städer i Nordamerika har seriösa ambitioner när det gäller att minska sitt klimatavtryck och vår kunskap kan vara till stor nytta där, så jag hoppas att vi kan delta i dessa projekt genom att tillämpa det vi lär oss från Ottawa, avslutar Jim Manson.