Under pandemin har automatisering fått en rejäl skjuts framåt, försäljningen av cobotar ökar stadigt och den starka tillväxten fortsätter. Kim Povlsen, vd på Universal Robots, lyfter fram den stora efterfrågan på svetsning som en viktig del i tillväxten.
Universal Robots är världsledande inom cobotar och har sålt över 50.000 exemplar. Men företaget har inte bara skapat det själva, en stark framgångsfaktor är samarbete med partners och kunder. Samarbetet skapar tillväxt och framgång i hela kedjan. En partner är Svensk Elektrod som efter över 40 år av svetsning fortfarande är banbrytande.
– Våra cobotar utgör grunden för några riktigt spännande nya produkter, säger Kim Povlsen. Vi ser partnerskap som en stor möjlighet för både innovation och tillväxt i framtiden.
En sådan partner är Svensk Elektrod. Karl Ericsson, som är vd på Svensk Elektrod, berättar mer om deras företag, svetsning och hur coboten är avgörande för industriers framtid.
Sedan 1981 då Svenska Elektrod bildades har de arbetat med svetsning med syftet att lära svensk industri reparera och underhålla istället för att köpa nytt. 2015 köpte Karl Ericsson och hans partner Per Brännström företaget, de ville behålla den starka grunden i svetsningen men även utveckla verksamheten genom att satsa på nya teknologier, automation och då cobotar. Sedan 1,5 år tillbaka är de certifierade integratörer för Universal Robots cobotar och i våras blev de även Universal Robots hundrade auktoriserade träningscenter i världen. Med cobotarna kan de automatisera alla processer inom tillverkningsindustrin, med fokus på den svetsande industrin, och tillsammans med kunderna hittar de nya lösningar.
– Ny teknologi öppnar upp många möjligheter. Genom att vrida och vända på den kan vi tillsammans hitta lösningar som gör stor nytta för kunderna. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna, säger Karl Ericsson och fortsätter: ett exempel på det är när vi hjälpte ett företag med redan hög automatiseringsgrad att se vilka fler moment som kunde automatiseras. Det slutade med en hängande slipande cobot och att den anställde nu slipper stå med friskluftsmask och slipa hela dagen.
Allt började med att Karl gick med kunden på en förutsättningslös genomgång av företagets produktion för att leta efter lågt hängande frukt gällande automation med cobot. Företaget hade redan bland annat helautomatisk kantpresscell samt lasersvets i industritobot.
När han såg en man stå och slipa på en aluminiumlåda, frågade han varför mannen gjorde så? ”Vi behöver slipa svetsarna på lådan” fick han som svar. ”Ja, men är inte det lådan som ni svetsar i robot där borta?”, ”Jo det är det”. Då frågade han varför den inte slipades i robot och fick då frågan ”går det?”. Idag tar samma operatör ut lådan från deras MIG-svetsrobot och stoppar in den i ett skåp som Svensk Elektrod byggt med en UR10e hängande i taket och ett slipverktyg i nosen. På ungefär samma tid som det tar för robotcellen att svetsa objektet så har sliproboten slipat objektet. Samma operatör har nu lite mer att göra var sjätte minut och framförallt behöver ingen stå med friskluftsmask och slipa hela dagen.
Karl berättar vidare. Industrirobotar har funnits länge och de är bra till mycket men inte allt och inte för alla. Industrirobotarna har för många byggt in ett onödigt gap mellan industriarbetaren och processen.
Har man en robotiserad process så behöver man oftast en robottekniker för att ändra på minsta lilla process, vilket leder till att det blir tungrott och dyrt. Med cobotar kan vi automatisera även de enklaste av manuella processer så att det blir kostnadseffektivt. Robotarmarna är enkla att programmera vilket tar bort gapet på golvet och möjliggör att den vanliga industriarbetaren får en kollega som gör precis som man säger åt den. Vi tror att detta är framtiden och en nyckelkomponent för att vi ska behålla tillverkning i Sverige, samtidigt som vi dessutom förbättrar arbetsmiljön avsevärt för våra arbetare.
En cobot ersätter inte svetsaren, men den kan ta över monotona eller tidsödande svetsningsjobb. Svetsare är en bristvara i Sverige och då kan en svetsande cobot vara svaret på frågan. Ett exempel på det är Vattholma Mekano som hade svårt att hitta fler kvalificerade svetsare, lösningen blev en UR10e-cobot.
– Nu kan även små smidesverkstäder automatiseras. Det är en bra lösning för företag som inte hittar arbetskraft, där roboten blir som en extra anställd som oavbrutet göra samma sak om och om igen, oavsett veckodag eller tid på dygnet – och den levererar exakt samma kvalitet varje gång, säger Karl.
Coboten kan dessutom vara upp till fyra gånger billigare än en industrirobot. Intresset för cobotar är enligt Karl enormt. För Svensk Elektrod innebär det att företaget behöver stärka upp med fler som arbetar med automationsdelen i företaget.
– När man väl har fått smak för automation och ser vilka möjligheter det finns med cobotar och alla applikationer så går man inte tillbaka. Många står fortfarande och svetsar monotona uppgifter för hand. Coboten kan vara svaret både på arbetsmiljöproblem och möjligheter att optimera anställdas tid. För det är oftast där den största utmaningen ligger – att hitta personal med rätt kompetens och att använda dem på rätt sätt eftersom anställda är den största kostnaden för företaget. Det är nyckeln för att vara konkurrenskraftig, förklarar Karl.
Foto: Universal Robots