Nyheter

Biofrigas Sweden går med i Biomethane Industrial Partnership

EU-kommissionen och industrin lanserar “Biomethane Industrial Partnership” för att stötta och främja EU-målet om produktion av 35 miljarder kubikmeter biometan till 2030. Detta som ett led inom REPowerEU-planen. 

Den kraftigt ökade biogasproduktionen kommer att kostnadseffektivt minska beroendet av naturgas från Ryssland och samtidigt bidra till ett fossilfritt energisystem, stärka lantbrukets intäkter och möjliggöra mer cirkulära affärskedjor.

– Vi gör detta för att vi vill bidra till ökad självförsörjning av gröna bränslen inom EU och för att öka vårt engagemang utanför Sveriges gränser. När så stora mängder biogas behöver produceras utöver dagens volymer kommer flytande gas vara av strategisk betydelse. Dels av logistikskäl eftersom flytande gas är lättare att ta från källan till användaren, dels för att flytande gas har tydliga fördelar inom tunga transporter, sjöfarten och industrin, säger Jonas Stålhandske, VD för Biofrigas. Vi ser detta som ett utmärkt forum att föra fram vår teknologi som en del av lösningen för framtiden.

Biometan är det begrepp som ofta används för att benämna det vi i Sverige kallar fordonsgas eller biogas, som är uppgraderad och innehåller ett fåtal procent koldioxid. Med bolagets anläggning CryoSep P kan den sista koldioxiden poleras bort, vilket möjliggör att man kan förvätska gasen till flytande biogas.

För att nå målen inom REPowerEU bedömer European Biogas Association att minst 5000 nya anläggningar för biogasproduktion och uppgradering behöver byggas i Europa.

Foto: Gerald Krieseler