Nyheter

Ny högteknologisk industri i Sundsvall

Grafentillverkaren 2D fab befinner sig i övergången från utvecklingsbolag till produktionsbolag. Tack vare sin unika metod och kunskap går de en lovande framtid till mötes.

Vid årsskiftet flyttade 2D fab in i nya större lokaler som ger dem möjlighet att växa och skala upp produktionen över tid. Bolaget har en egenutvecklad miljövänlig metod för att producera grafen genom hydromekanisk exfoliering. I dagsläget har de kapacitet att producera tio ton per år av det lättviktiga och exklusiva materialet. Man har också tillsatt en ny extern vd för att leda bolaget genom utvecklingen mot industrialisering.

– Jag kliver ombord i ett skede där bolaget befinner sig i en fas mellan start-up och scale-up och vi håller just nu på att industrialisera våra produkter på ett sätt som vi inte gjort tidigare. Vi har också anställt ett säljteam och vi ser fram emot att skala upp produktionen under det kommande året, säger Mikael Algvere, vd på 2D fab.

Grafen är ett relativt nytt material som på många sätt påminner om grafit. Materialet Det består av tunna skivor som bara är en atom tjocka och är det mest höghållfasta material som någonsin har testats. Dessutom har det otroligt god ledningsförmåga. Grafen kan användas som enskilt material men är vanligare som en inblandad komponent för att göra exempelvis plast eller komposit starkare och mer hållbart. Upptäckten av grafen tilldelades nobelpris så sent som 2010.

2D fab startade som ett forskningsprojekt vid Mittuniversitetet 2013 och bolaget grundades när forskaren Sven Forsberg insåg att metoden som de använde kunde producera grafen billigt, skalbart och miljövänligt. Norrlandsfonden har varit med som finansiär sedan 2018.

– En viktig insikt var nödvändigheten av att visa skalbarheten i metoden och att visa kunder att vi kommer att kunna leverera större volymer. Då togs beslutet att bygga en anläggning som skulle klara av att producera 10 ton per år, säger Sven Forsberg.

Idag erbjuder 2D fab både produktion av grafen och konsulttjänster som hjälper kunderna att hitta rätt komposition och inblandning av grafen för deras behov.

– Vår produkt handlar väldigt mycket om kunnandet i att få fram rätt blandning. På så sätt är vi både en producent och ett kunskapsföretag. Det finns också en komponentbrist på marknaden idag som gör att flera företag försöker utveckla och förbättra de material de redan använder. Eftersom vi jobbar med att utveckla befintliga material så tror vi på en väldigt positiv utveckling under de kommande åren, säger Mikael Algvere.

– Utvecklingen i 2D FAB är riktigt intressant att följa. Ett verkligen högteknologiskt bolag baserat på forskning som nu växlar över till industriell tillverkning av grafen och det i en sort/kvalitet som är unik. Förutsättningarna att skala upp företagets verksamhet bör vara goda med hänsyn till grafen-tillsatsens positiva effekt på slutprodukten – inte minst ur ett hållbarhetsperspektiv, en faktor som vi ser mycket fördelaktigt på i vårt analysarbete, säger Per-Erik Persson, Norrlandsfonden.