Nyheter

Ansvarfull AI högprioriterat hos storföretag – få lyckas

Resultatet från en ny undersökning som genomförts av MIT Sloan Management Review och Boston Consulting Group (BCG) visar på skillnaden mellan ambition och verklighet gällande operationalisering av program för ansvarsfull AI hos globala storbolag. Resultatet baseras på en undersökning där över tusen företagsledare från företag inom 22 industrier från 96 länder deltagit.  

En klar majoritet, 84 procent, av globala företagsledare anser att ansvarsfull AI är högprioriterat, samtidigt som bara 16 procent faktiskt har program och rutiner som säkerställer att all användande av AI är just ansvarsfull. Nära en fjärdedel av respondenterna anger att deras företag har varit med om brister i användandet av AI, i allt från mindre förseelser som glapp i teknisk funktionalitet, till mer allvarliga situationer som utgjort en risk för individer och samhällen.

Att arbeta ansvarsfullt med AI handlar om att identifiera riskerna med teknologin genom att proaktivt analysera hur människor påverkas av den och skapa processer och rutiner för att kunna undvika negativa konsekvenser för människor och samhällen. Trots de uppenbara behoven av ansvarfull AI, har färre än en fjärdedel av företagen helt implementerat rutiner och program som garanterar att inga negativa konsekvenser av den AI man utvecklar och använder uppstår.

– Bolag som är verkliga ledare inom ansvarsfull AI är ofta ansvarsfulla företag överlag. De som ligger i framkant av ansvarsfullt användande av AI är inte bara fokuserade på själva teknologin, utan AI:n utgör en naturlig förlängning av en värdedriven och ansvarstagande företagskultur som helhet, säger Andreas Lundmark, partner på BCG och ledare för BCG GAMMA.  

Ansvarsfulla AI-initiativ hamnar ofta efter själva AI-strategin

Företags användande av AI har ökat snabbt i de flesta industrier och sektorer. Rapporten som BCG och MIT SMR genomförde 2019 visade att en klar majoritet (90 %) av företagen som ingick i undersökningen då hade gjort investeringar i AI-teknologi. Samtidigt har införandet av ansvarsfull AI varit begränsad och i 2022 års undersökning anger bara hälften (52 %) av respondenterna att deras företag har ett program för ansvarsfull AI på plats.

Av de som har ett program för ansvarsfull AI rapporterar i sin tur en majoritet (79 %) att programmets implementering är begränsad i omfattning och skala. Över hälften av respondenterna angav att bristerna handlar om avsaknad av träning och kunskap hos personalen.

– Vår undersökning blottlägger avståndet mellan ambition och verklighet när det kommer till ansvarsfullt användande av AI. Avståndet visar samtidigt på vilka möjligheter det finns för företag att vara ledande inom denna fråga. Genom att se AI ur ett större perspektiv och som ett led i en ansvarsfull företagskultur, kan företag stå bättre rustade att säkerställa att deras AI-system främjar samhällsnyttan, säger Andreas Lundmark. 

Läs mer 

här.