Nyheter

Hitachi Energy säkrar energiförsörjningen i Afrikas längsta HVDC länk

Långsiktigt serviceavtal kommer att förlänga livslängden för den 40 år gamla länken som är avgörande för den ekonomiska tillväxten i Demokratiska republiken Kongo.

Hitachi Energy meddelade idag att man har tecknat ett långsiktigt serviceavtal med Société Nationale d’Electricité (SNEL), det nationella elbolaget i Demokratiska republiken Kongo, för att säkra elförsörjningen i landets viktigaste kraftöverföring: HVDC-länken (högspänd likström) Inga-Kolwezi.

Länken levererar upp till 1 000 megawatt förnybar el från Inga Falls vattenkraftverk i den yttersta västra delen av landet till Kolwezi gruvområde i söder. Med en längd på 1 700 kilometer är det den längsta HVDC-länken i Afrika.

Den gör det också möjligt för Demokratiska republiken Kongo att exportera överskottsel till medlemsländerna i Southern African Power Pool. Avtalet är en fortsättning på det nära samarbetet mellan SNEL och Hitachi Energy under de senaste 40 åren för att se till att länken fungerar med maximal tillgänglighet och tillförlitlighet under sin långa livslängd.

Hitachi Energy levererade de två omriktarstationerna i båda ändarna av länken 1982 och har därefter uppgraderat dem och fördubblat överföringskapaciteten. *1 Som en del av avtalet kommer Hitachi Energy att bedöma de exakta servicebehoven för omriktarstationerna och utarbeta ett program för förebyggande underhåll samt övervaka genomförandet av det under de kommande fem åren.

Avtalet omfattar utbildning, kunskapsutbyte och kompetenshöjning av SNEL:s servicepersonal.

– Vi är glada över att fortsätta vårt långa samarbete med SNEL för att skydda landets investeringar i dess viktigaste transmissionslänk, säger Andreas Berthou, global chef 2 / 3 för HVDC och HVDC-service på Hitachi Energy. Det här långsiktiga serviceavtalet visar hur vi arbetar nära kunden för att säkerställa tillgänglighet och tillförlitlighet under hela anläggningens livslängd.

– Hitachi Energy har varit en nära och uppskattad partner till SNEL i nästan 50 år, då vi först samarbetade vid utformningen av vad som då var en banbrytande HVDC-länk med världens längsta transmissionsledning, säger Jean-Bosco Kayombo Kayan, VD för SNEL. ”Sedan dess har vi haft ett nära samarbete för att öka kapaciteten och maximera tillförlitligheten hos denna kritiska nationella infrastruktur.

Foto: Destinolas Bwenge