Nyheter

Fiskarhedens Trävaru blir ett av Europas fem mest digitaliserade sågverk

Fiskarhedens Trävaru AB kommer tillsammans med Radtonics bygga ett av landets första privata 5G-nät. Sågverket blir därmed ett av Europas fem mest digitaliserade sågverk med möjlighet till ännu mer effektiv och hållbar produktion samt ökad säkerhet vid arbetsplatsen.

Fiskarheden, som är ett av Sveriges modernaste och största privata sågverk, och utmanaren inom 5G på företagsmarknaden, Radtonics, har ingått avtal för 5G-utbyggnad vid Fiskarhedens anläggning i Transtrand, Dalarna. Fiskarheden blir därmed ett av de första företagen som drar nytta av avregleringen av marknaden för privata 5G-nät från början av 2022, och bygger eget nät.

– Fiskarheden ska vara ledande inom digitalisering. Genom att ta steget att implementera ett 5G-nät, och med partnerskapet med Radtonics, ser vi fram emot de lösningar vi kan skapa, säger Sven Erik Andersson, CIO vid Fiskarhedens Trävaru AB. ”Vi har tidigare arbetat med andra lösningar men nu är tiden mogen för ett privat 5G-nätverk som grund för vårt industriella företagsnätverk.

Radtonics, ett svenskt företag med globala ambitioner, har utvecklat en unik lösning för privata industriella nätverk för 5G. Genom detta kan de bygga högkvalitativa industriella nätverk på ett enkelt, automatiserat och kostnadseffektivt sätt.

– Vi är mycket stolta över att bli utvalda av Fiskarheden för att designa och bygga deras privata 5G-nätverk, säger Patric Lind, VD och medgrundare av Radtonics. ”Den unika lösning vi kommer att leverera, med integrationen av 5G-radio, är inriktad på industriella nätverk. Mot bakgrund av att det nu är möjligt att bygga privata 5G-nät även i Sverige ser vi ett liknande behov från många företag på den svenska marknaden, fortsätter Patric Lind.

För 5G-nätverket vid Fiskarheden kommer Radtonics designa och bygga nätet på teknologi från amerikanska Airspan Networks, en ledande LTE/5G RAN-hård- och mjukvaruleverantör med fler än 100 privata nätverk driftsatta globalt.

– Vi är glada över att samarbeta med Radtonics för att leverera ett 5G-nät till Fiskarhedens anläggning. 5G för företag, särskilt i industriella tillämpningar som denna, har enorm potential att öka innovation och effektivitet för många organisationer, säger Henrik Smith-Petersen, CSMO och medgrundare av Airspan.

Privata 5G-nätverk är en starkt växande marknad i hela världen och som i grunden förändrar möjligheterna för företag att införa industriella applikationer baserade på 5G-teknik. Från början av 2022 har detta även blivit möjligt i Sverige genom ett beslut av Post -och Telestyrelsen att tillåta lokala 5G-nät i bandet 3760-3800 Mhz.