Nyheter

Rääpysjärvi prospekteringsresultat och värdekedjan för grafitanoder

Beowulf uppdaterar nu de framsteg som gjorts av Bolagets helägda finska dotterbolag Grafintec Oy och resultaten av en elektromagnetisk undersökning och analyser från flakgrafit-projektet Rääpysjärvi samt bolagets bredare initiativ för råvaruförsörjning som stöd för bolagets ambitioner att utveckla en finsk värdekedja för grafitanoder.

Vid jämförelse av prospekteringssresultaten från tidigare arbeten vid bolagets Aitolampi-projekt, är de ledande EM anomalierna vid Rääpysjärvi mer omfattande, vilket indikerar betydande potential för ett större tonnage av grafitmineralisering i området.

EM ledande områden vid Rääpysjärvi täcker ca. 1,1 kvadratkilometer, medan EM ledande zonerna vid Aitolampi täcker ca. 0,3 kvadratkilometer. Grafithalterna från analyserna i Rääpysjärvi påminner mycket om analyshalterna som provtogs före borrningen vid Aitolampi, bortsett från grafitanalysen på över 50 procent från historiska grafitbrottet i Rääpysjärvi. En halt på över 50 procent grafit är exceptionell och indikerar en potential för lokala mycket höghaltiga mineraliseringar.

Höjdpunkter från Rääpysjärvi undersökningarna:

13 högledande EM-zonerhar identifierats, med isolerade zoner som sträcker sig upp till 850 meter (”m”) i längd och 250 m i bredd.

Analyser av åtta prover provtagna från berghällar i området varierar från 0,52 till >50 procent TGC, (”totalt grafitiskt kol”). Provet som analyserades med mer än 50 procent TGC (gräns för analysmetoden) togs från ett historiskt grafitbrott som ligger nära den nordvästra gränsen för en av de största EM ledande zonerna.

Sex hål som borrades på 1980-talet har också provtagits och analyserats på nytt för TGC. Två av borrhålen genomträngde en betydande grafitmineralisering:

TN/SM-2: 19,29 m med 5,62 procent TGC från 177,11 m, och

TN/SM-3: 9,84 m med 6,70 procent TGC från 226,16 m och 35,55 m med 4,98 procent TGC från 266,45 m

Tidigare metallurgiska tester av ett 10 kg kompositprov har resulterat i en koncentrathalt på 97,4 procent TGC.

Dessa uppmuntrande prospekteringsresultat från Rääpysjärvi visar på en betydande potential för naturlig flakgrafitmineraliseringar lämpliga för grafitanoder.

Värdekedjan för grafitanoder

Utvecklingen av nedströmsbearbetning är en viktig del av Grafintecs strategi och bolaget fortsätter att bilda partnerskap med andra företag för att uppnå detta. Den 26 september 2022 meddelade Beowulf att Grafintec hade undertecknat ett samförståndsavtal med Qingdao Hensen Graphite Ltd. MoUn innehåller ett överenskommet ramverk och nyckelvillkor som båda bolagen samarbetar kring när det gäller att etablera ett centrum för anodmaterialtillverkning i Finland.

Hensen bildades 1985 och har varit verksamt inom grafitindustrin i 37 år. Under hela denna period har bolaget levererat till traditionella marknader, med ökat fokus på anodmaterial baserade på naturlig grafit och syntetisk grafit. Hensen har producerat grafitbaserade anodmaterial sedan 2003.

För att stödja en hållbar värdekedja för grafitanoder i Finland fokuserar Grafintec på att utöka sitt arbete runt råvaruresurser, primärt och återvunnet. Detta skall bli möjligt med hjälp av förnybar energi och med målet att uppnå nettonollutsläpp av koldioxid i hela värdeskedjan.

Bolagets mest avancerade projekt för naturlig flakgrafit, Aitolampi, har en indikerad och antagen mineralresurs på 26,7 miljoner ton med en medelhalt på 4,8 procent TGC eller totalt 1 275 000 ton grafit. Aitolampigrafiten har nästan perfekt kristallinitet, en viktig förutsättning för högteknologiska tillämpningar som litiumjonbatterier. Mineralresursen uppskattades av CSA Global i Australien i enlighet med 2012 utgåva av JORC-koden. Utöver Aitolampi har bolaget andra prospekteringprojekt för grafit, däribland Rääpysjärvi.

Medan projekten i Finland fortfarande är under utveckling har Bolaget påbörjat andra initiativ för att säkra råvaruförsörjningen av naturlig och återvunnen grafit till sin planerade grafitanodmaterialproduktion. I maj i år undertecknade Grafintec ett samförståndsavtal med Dominik Georg Luh Technografit GmbH, vilket lägger grunden för ett kommersiellt partnerskap för att säkra en hållbar försörjning av naturlig flakgrafit för Grafintecs planerade anläggning för grafitanoder. Företaget har också ett testprogram på återvunnet grafitinnehållande avfall för att utvärdera om det kan bearbetas till lämplig råvara för produktion av anodmaterial.

Kurt Budge, verkställande direktör för Beowulf:

– Vi följer upp tillkännagivandet av vårt partnerskap med Hensen och planerna för produktion av anodmaterial, som tillkännagavs den 26 september, med positiva prospekteringsresultat i takt med att Grafintec fortsätter att utforska och utöka sina mineralresurser av naturlig flakgrafit i Finland.    

– Det arbete som utförts av Geologiska Forskningscentralen i Finland (”GTK”) för Bolagets räkning följer en gedigen historia av grafitprospektering i Rääpysjärvi och är en del av det samförståndsavtal som undertecknades mellan GTK och Grafintec tidigare i år och som fastställer ett ramverk och en plattform för att främja samarbete inom områdena grafitprospektering, mineralbearbetning och cirkulär ekonomi för tillverkning av anodmaterial för litiumjonbatterimarknaden och andra mervärdesmarknader.

– Bolaget fokuserar på en långsiktigt hållbar grafitförsörjning till sina nedströmsprojekt, och eftersom Rääpysjärvi och Aitolampi ligger nära varandra kan det finnas möjliga synergieffekter för framtida utveckling av dessa två anläggningar, till exempel genom gemensam anrikningsinfrastruktur. Dessutom fortsätter vi att utveckla alternativ för att säkra tillgången på naturlig flakgrafit innan gruvdriftsstart i Finland, såsom samförståndsavtalet med Technografit och pågående testarbete på grafitinnehållande avfall som genereras vid återvinning. 

– Tillbaka till prospekteringen, nu fortsätter fältarbetet i Rääpysjärvi med en detaljerad geologisk kartläggning och provtagning i områden i närheten av de nyligen identifierade EM-ledande zonerna. Med ny information kan vi börja planera för ett möjlig provtagningsdiknings- och borrprogram. Jag ser fram emot att ge ytterligare lägesuppdateringar om detta arbete och vårt arbete med Hensen.