Nyheter

Ny produktionsanläggning i världsklass för korslimmat trä invigs idag

Idag invigdes Stora Ensos nya produktionsanläggning för CLT (korslimmat trä) i Ždírec, Tjeckien. Efter en investering på 79 miljoner euro blir den nya CLT-anläggningen en av de modernaste i världen och kommer att bidra till Stora Ensos tillväxtstrategi inom träbyggnadslösningar. I och med den nya anläggningen kommer Stora Ensos produktionskapacitet för CLT att öka avsevärt och på så sätt möta den växande efterfrågan på hållbart, kostnadseffektivt och förnybart byggmaterial.

Projektet fortlöpte enligt plan från investeringsbeslutet i september 2020 till produktionsstart under tredje kvartalet av 2022, när den första panelen tillverkades. CLT är ett modernt och hållbart byggmaterial som gör att man kan bygga med stor precision och snabbhet. Den årliga produktionskapaciteten kommer att vara ungefär 120 000 m³ efter inkörningen.

– Den nya toppmoderna anläggningen är helt i linje med vårt strategiskt integrerade produktionsoncept. Det möjliggör att vi kan erbjuda ett högkvalitativt sortiment av träbyggnadslösningar till framtida generationer. Vi har uppnått den här milstolpen tack vare vårt team i Ždírec, som har gjort ett enastående arbete och färdigställt hela projektet enlig såväl tidsplan som budget, säger Lars Völkel, chef för divisionen Wood Products på Stora Enso.

Anläggningen i Ždírec ligger strategiskt placerat, nära Stora Enso’s europeiska marknader. Nu när den nya produktionsanläggningen är igång stärker Stora Enso sin position som en av de världsledande leverantörerna av byggprodukter i trä med en total kapacitet på 490 000 m³.

– Det här är ett historiskt ögonblick. I kombination med det befintliga sågverket ser vi flera fördelar, till exempel när det gäller råmaterial, energi och transport. Dessutom skapas mer än 100 nya arbetstillfällen på anläggningen, säger Martin Brebis, platschef vid anläggningen i Ždírec.

CLT har uppmärksammats över hela världen som framtidens innovativa träprodukt och har använts framgångsrikt i olika golv-, vägg- och takkonstruktioner för bostäder, affärslokaler och industribyggnader. Oavsett om CLT används både till storslagna byggnader som höghus av trä, eller mer traditionella träbyggnader som skolor och kontor, så erbjuder materialet styrka, stabilitet, snabb montering, kostnadseffektivitet och unika hållbarhetsfördelar.

Ždírec är Stora Ensos fjärde produktionsanläggning för CLT, inklusive Bad St. Leonhard och Ybbs i Österrike och Gruvön i Sverige.