Nyheter

Airwatergreen hjälper 100-tals församlingar att sänka sin elförbrukning

Med höga elpriser så ökar kostnaden för driften av kyrkorna dramatiskt. Det finns samtidigt krav på att förvaltning sker av Sveriges kyrkor så att dom bevaras väl. I detta ingår att se till att undvika skador från för höga fuktnivåer.

Därför håller man ofta kyrkorna uppvärmda året runt oavsett om det genomförs förrättningar eller inte. Det kostar mycket energi! Det många kyrkor gör nu är att minska på uppvärmningen för att på det sättet sänka sin elförbrukning.

För att hindra att den relativa fuktnivån stiger till nivåer då mögelbildning och andra fuktrelaterade skador kan uppstå, så använder man Airwatergreens luftavfuktare. Med rätt teknisk lösning så finns det möjlighet att sänka sin elförbrukning med över 80%.

Fördelen med Airwatergreens luftavfuktare är att dom är lika effektiva även vid låga temperaturer och användas utan åverkan på byggnaden. Torr luft och vatten produceras vid maskinen och vattnet kan antingen ledas bort till en golvbrunn eller fångas i en behållare för vidare hantering.

Med luftavfuktarna på plats så är det att undvika onödig uppvärmning i kyrkobyggnaderna när de inte används. Under 2018 publicerade Lunds stift en rapport med Rekommendationer för inneklimat i Lunds stifts kyrkor. Där har man definierat vilken relativ fuktnivå som skall råda i stiftets kyrkobyggnader för att uppnå ett gott inneklimat sett till kyrkornas konstruktion, inventarier, inredning samt person och besökare.

Airwatergreens luftavfuktare arbetar med egen svensk patenterad teknik som gör dom energieffektiva, lika effektiva även vid låga temperaturer samt mycket enkla att installera. Fördelar som kommer väl till pass vid användande i kyrkobyggnader. Idag finns Airwatergreens luftavfuktare installerade i över 200 kyrkor. Antingen styrda av ett befintligt fastighetsstyrsystem eller inställda på önskade börvärden på fuktnivå.

Läs mer på:

www.airwatergreen.com

Foto: Ville Turkkinen