Nyheter

De utvecklar världens största gröna väteintegrerade projekt

Fortescue Future Industries och Tree Energy Solutions har kommit överens om att utveckla världens största gröna väteintegrerade projekt för att hjälpa Europa att mildra sin nuvarande energi- och klimatkris och föra gröna molekyler till Europa.

Den första fasen av detta partnerskap är att gemensamt utveckla och investera i leveransen av 300 000 ton grönt väte med slutliga platser som för närvarande överenskommits. FID-mål 2023

FFI och TES har kommit överens om villkor för FFI att göra en aktieinvestering på 30 miljoner euro för att bli en strategisk aktieägare i TES och att investera 100 miljoner euro för en betydande andel i byggandet av TES-importterminalen i Wilhelmshaven, Tyskland.

Hittills har det funnits en kritisk felande länk i leveranskedjan för grönt väte till Europa.

De första leveranserna av grönt väte till TES-terminalen i Wilhelmshaven, Tyskland, förväntas äga rum 2026.

De gemensamt utvecklade gröna väteprojekten kommer att producera tillräckligt med grön förnybar energi för att försörja 1,5 miljoner hushåll.

Detta initiativ utnyttjar FFI:s marknadsledande expertis inom att utveckla storskalig produktion av förnybar energi och TES banbrytande affärsmodell som kombinerar väte med återvunnen CO2 för att skapa en effektiv, cirkulär, sluten energislinga med noll.

Genom dagens tillkännagivande går FFI med i en prestigefylld grupp internationella partners som är strategiska investerare i TES, inklusive E.ON, HSBC, UniCredit och Zodiac Maritime.

Genom partnerskapet kommer företagen att samarbeta för att ta itu med de betydande dubbla utmaningarna med energisäkerhet och energiomställning. Tillsammans kommer FFI och TES att utveckla produktion av grönt väte i industriell skala globalt med ett initialt fokus på Australien, Europa, Mellanöstern och Afrika.

Vidare kommer de att kombinera FFI:s marknadsledande expertis inom utveckling av storskalig förnybar energiproduktion, med TES unika hållbara affärsmodell och tillgång till den europeiska marknaden för grönt väte.

För att ge omedelbar energisäkerhet för Europa valde det tyska federala ekonomi- och klimatskyddsministeriet nyligen ut TES för att gemensamt utveckla och implementera Tysklands femte återförgasningsenhet för flytande lagring i Wilhelmshaven. Parallellt kommer TES-terminalen att fungera som den primära ingångspunkten för ren, säker, prisvärd och riklig energi i Europa, såväl som en katalysator för en cirkulär koldioxidekonomi. TES kommer att importera grönt väte i form av förnybar naturgas, som är ekonomisk, lätt att transportera och lagra, eftersom den kan utnyttja befintlig global energiinfrastruktur längs värdekedjan. CO2 kommer att fungera som en bärare: när gasen når Tyskland, kommer den att fångas upp och transporteras tillbaka till försörjningsplatsen, där vätgas produceras, i ett cirkulärt, slutet system utan koldioxid.

Detta nya samarbete med FFI visar TES engagemang för att ge sitt bidrag till den globala energiomställningen genom att påskynda importen och produktionen av gröna molekyler som ett billigare alternativ till dagens fossila bränslen. TES erbjuder en unik modell för att omvandla stora mängder förnybara elektroner från soliga och blåsiga platser till den mest prisvärda förnybara gasen.

Marco Alverà, VD för TES:

– Vi är glada över att tillkännage detta partnerskap som markerar en ny milstolpe när det gäller att leverera skalbart, prisvärt grönt väte samt säkra förnybar energiproduktion. Detta avtal är ytterligare en språngbräda i att bygga upp TES som en av de ledande vätgasaktörerna i världen för att påskynda energiomställningen med det mest kostnadseffektiva, bankbara och skalbara gröna alternativet till dagens fossila bränslen.

Verkställande ordförande och grundare av Fortescue Future Industries, Dr Andrew Forrest sa: ”Storbritannien och Europa behöver akut gröna energilösningar för att ersätta fossila bränslen. Denna viktiga investering kommer att hjälpa till att göra just det. Inte 2050, om fyra år från nu.

FFI:s vd Mark Hutchinson:

– Denna investering stöder leveransen av Fortescues leveransavtal med E.ON, Tysklands största energidistributör. I mars i år meddelade vi att vi skulle leverera 5 miljoner ton grönt väte till Tyskland, med början från mitten av decenniet.