Nyheter

Nytt nätavtal om leverans av infrastruktur för nätanslutning till vindkraftparken Norfolk Boreas

Vattenfall har tecknat ett avtal med Siemens Energy och Aker Solutions AS om leverans av infrastruktur för nätanslutning till den havsbaserade vindkraftparken Norfolk Boreas utanför Storbritanniens kust.

Avtalet innebär att Siemens Energy och Aker Solutions ansvarar för teknik, upphandling, konstruktion och installation av landbaserade och havsbaserade HVDC-transformatorstationer samt anslutning till stamnätet.

– Att tillsammans med starka samarbetspartner använda toppmodern HVDC-teknik, visar vår ställning som en av Europas ledande aktörer inom havsbaserad vindkraft. Vi är mycket stolta över avtalet, som är ett viktigt steg mot ett fossilfritt liv inom en generation. Avtalet ger stora möjligheter för lokala leverantörer att kunna bidra till ett av världens största havsbaserade vindkraftsområden, säger Helene Biström, chef för Business Area Wind på Vattenfall.

HVDC-tekniken (High Voltage Direct Current) är en av de mest effektiva metoderna för att överföra stora mängder kraft över långa avstånd.

– Utbyggnaden av förnybar energi är viktigare än någonsin – dels för att vi ska kunna klara energiomställningen, dels för att vi ska kunna minska hotbilden från klimatförändringarna men också öka energisäkerheten. Vi ser fram emot att tillsammans med Vattenfall och Aker Solutions påskynda utvecklingen av havsbaserad vindkraft, säger Hauke Jürgensen, Senior Vice President High Voltage Grids på Siemens Energy.  

– Utvecklingen av Norfolk Offshore Wind Zone kan innebära att det krävs upp till tre HVDC-plattformar i följd, vilket skulle ge en mer långsiktig förutsägbarhet och positiva upprepningseffekter och standardiseringar för leverantörsindustrin. Vi är stolta över att vara med och bidra till ett projekt som uppfyller målsättningen om att utveckla lokalt innehåll samtidigt som man levererar förnybar el till ett lågt pris till hushåll och företag över hela Storbritannien, säger Kenneth Simonsen, Senior Vice President för havsbaserad vindkraft på Aker Solutions.

Fakta om Norfolk Boreas

Norfolk Boreas ligger 4,7 mil utanför Norfolks kust i sydöstra Storbritannien och har en installerad kapacitet på 1,4 GW. Norfolk Boreas utgör den första delen av Vattenfalls Norfolk Offshore Wind Zone och börjar producera el år 2027.

När zonen är klar kan den producera förnybar el motsvarande behovet för över fyra miljoner hushåll och spara in cirka sex miljoner ton koldioxid.