Nyheter

ABB samverkar med Samotics

ABB och Samotics, en ledande leverantör av ESA-teknik och ett snabbväxande, ungt företag i Nederländerna, har ingått ett strategiskt långsiktigt partnersamarbete för att erbjuda utökade tjänster för tillståndsövervakning. Samarbetet kommer att öka båda företagens möjligheter att skapa mer insikt i maskinhälsa och energieffektivitet. Som ett första steg kommer ABB att integrera Samotics plug-and-play-övervakningslösning i det egna erbjudandet. De ekonomiska villkoren för avtalet är inte kända.

Samotics teknik kompletterar den väletablerade tjänsten ABB Ability™ Condition Monitoring för drivlinor, en sensorbaserad lösning som analyserar tillstånd och prestanda för roterande utrustning. Samotics SAM4-teknik, som baseras på elektrisk signaturanalys (ESA), innebär en utökning av ABB:s applikation för tillståndsövervakning av motordriven industriell utrustning, eftersom den inte kräver installation av sensorer ute på fältet. Det innebär att SAM4 kan användas för maskiner i tuffa miljöer och undervattensmiljöer.

Så här säger Adrian Guggisberg, VD för ABB Motion Services:

– Vår strategi är att bygga ett ekosystem tillsammans med ledande tjänsteleverantörer som kan bidra till våra kunders samlade framgångar. Med Samotics delar vi ambitionen att tillsammans utveckla digitala tjänster som ger ännu större insikter i ett bredare tillämpningsområde för att hjälpa våra kunder att fatta bättre beslut. Partnerskapet kommer också att skapa ännu högre värde av digitala tjänstelösningar, vilket ökar vår årliga avkastning.

Och så här säger Jasper Hoogeweegen, VD för Samotics:

– Ett strategiskt partnersamarbete med ABB öppnar dörrar till potentiella kunder världen över och hjälper oss att skala upp vår verksamhet. Samtidigt delar vi samma attityd och åtagande att bidra till att lösa utmaningar inom tillförlitlighet och energieffektivitet.

Utvecklingen av ett system som utnyttjar båda parametrarna kommer att ge industriella operatörer en mer detaljerad bild av anläggningens hälsotillstånd, så att de kan fatta bättre beslut för att optimera underhållet, öka tillförlitligheten och minska stilleståndstiden.

Samotics har kunnat visa att SAM4 är ett robust och skalbart system. Det används redan inom avloppsvatten- och vattensektorn, stål- och kemikalieindustrin och har etablerat sig som en snabbväxande installationsbas med tusentals övervakade utrustningar.

ABB planerar att lansera Samotics teknik till kunder före utgången av 2022 som en del av ABB:s växande tjänsteerbjudande för roterande utrustning.