Nyheter

Hexicon väljer turbingigant för TwinHub-projektet i England

Nu är det klart att det blir kinesiska turbintillverkaren Mingyang som får leverera vindkraftsturbinerna till Hexicons TwinHub-projekt utanför sydvästra Englands kust. Projektet vann i somras Storbritanniens första auktion för flytande vindkraft.

TwinHub-projektet har garanterats ett 15-årigt stöd från Storbritanniens regering, och det 32 MW omfattande projektet kommer att börja leverera förnybar el någon gång mellan 2025 och 2027. Projektet väntas leda till ytterligare innovation och minskade kostnader för flytande vindkraft, vilket inte bara gynnar brittiska elkonsumenter utan även övergången till ett fossilfritt energisystem på global nivå.

– Ett nära och långsiktigt samarbete med en världsledande turbintillverkare är avgörande i alla vindkraftsprojekt till havs, och i synnerhet för oss som pionjärer inom flytande vindkraft. Mingyang har en imponerande erfarenhet inom havsbaserad vindkraft och expanderar nu snabbt globalt inom både bottenfast och flytande vindkraft. Vi är mycket nöjda med att vi får ta del av bolagets kompetens i vårt unika TwinHub-projekt, säger Marcus Thor, vd på Hexicon.

TwinHub-projektet kommer att använda sig av Hexicons egen TwinWind™-teknologi, där två av Mingyangs MySE 8.0–180-turbiner placeras på det flytande fundamentet. Den innovativa designen, med två turbiner per fundament, möjliggör för fler turbiner per havsområde, vilket ökar energiproduktionen per areal och minskar miljöpåverkan.

– Vi ser fram emot att delta i detta unika projekt tillsammans med Hexicon. Samarbetet manifesterar våra bolags delade vision om att sänka kostnaderna för flytande vind genom innovation. Dessutom innebär TwinHub-projektet att vi får visa upp våra robusta och mångsidiga lösningar för havsbaserad vindkraft på den hetaste marknaden i världen för flytande vind, och blir ett viktigt steg i vår fortsatta expansion i Storbritannien och Europa, säger dr. Wei Chen, chef på Mingyang Europe.