Nyheter

”Energiföretag har inte rätt att riva upp fasta elprisavtal med privatpersoner”

”Det är inte de svenska energiföretagens möjlighet att leverera el som har minskat, bara priserna som har ökat.”

Det skriver Andrea Algård, doktorand vid Ekonomihögskolan i Lund och aktuell med artikeln Force majeure som befrielsegrund i den allmänna avtalsrätten publicerad i den nyss utgivna boken Ändrade förhållanden och Niklas Arvidsson, professor i handelsrätt med forskningsbakgrund inom bland annat allmän avtalsrätt, associationsrätt och förmögenhetsrätt i en debattartikel i Sydsvenskan:

”Låga elpriser har i många år gjort fasta elprisavtal till en lönsam affär för energibolagen, men idag är situationen den omvända. Med skenande elpriser är konsumenter med fleråriga fastprisavtal ekonomiska vinnare.”

”Kan då de händelser som lett fram till dagens situation ge energibolagen juridisk rätt att dra sig ur bindande avtal?”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.sydsvenskan.se/2022-09-21/energiforetag-har-inte-ratt-att-riva-upp-fasta-elprisavtal-med-privatpersoner