Nyheter

EU:s nya skogsstrategi för 2030

Europaparlamentet har idag antagit sitt betänkande om EU:s nya skogsstrategi för 2030. Ledamöterna efterfrågar en hållbar skogsförvaltning som utvecklas nationellt, regionalt och lokalt och i samarbete med skogsägarna.

Europaparlamentet efterlyser en hållbar förvaltning av EU:s skogar som tar hänsyn till lokala förhållanden och skogsägarnas röster.

I resolutionen om ”En ny EU-skogsstrategi för 2030 – Hållbar skogsförvaltning i Europa”, som antogs av Europaparlamentets plenarsammanträde på tisdagen med 417 röster för 144 och 67 nedlagda röster, betonar parlamentsledamöterna att skogar är avgörande för att tillhandahålla både ekosystemtjänster och jobb i EU.

Endast dynamisk och hållbar aktiv förvaltning av skogar kommer att möjliggöra deras motståndskraft och framgångsrik anpassning till det förändrade klimatet, betonar den antagna texten. Samtidigt kräver mångfald av skogar, klimatförhållanden, ägarmönster och styrningsformer runt om i EU att denna förvaltning utvecklas nationellt, regionalt och lokalt, hand i hand med skogsägare, tillägger parlamentsledamöter.

I detta avseende bör stödprogram, frivillig betalning för ekosystemtjänster och forskningsfinansiering göras tillgängliga särskilt för små skogsbrukare, begär parlamentet.

Parlamentets föredragande för strategin, Ulrike Müller (Renew, DE):

– Våra skogar står inför fler utmaningar och förväntningar än någonsin – inte bara på grund av klimatförändringarna. Vi behöver EU:s nya skogsstrategi för att uppnå politisk samstämmighet på alla nivåer så att skogar och skogsbrukare kan möta dessa utmaningar och förväntningar. För att leverera måste strategin bygga på principerna om multifunktionalitet, hållbar skogsförvaltning, ägare och skogsbrukare som nyckelpelare för genomförandet, och på en nedifrån-och-upp-strategi för att spegla alla skogars lokala unika karaktär.

Bakgrund

Initiativrapporten reagerar på kommissionens nya EU-skogsstrategi för 2030 från den 16 juli 2021 som innehåller åtgärder för att öka mängden och kvaliteten på skogarna i EU och stärka deras skydd, återställande och motståndskraft.