Nyheter

Tysklands förbundskansler inviger ”Learning Factory Industry 4.0” hos ABB i Berlin

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz besökte ABB:s utbildningscenter i Berlin i dag för att markera starten på det nya utbildningsåret för lärlingar och formellt inviga centrets utvidgningsbyggnad. Den tyska förbundskanslern såg på egen hand hur ABB:s ”Learning Factory Industry 4.0” i denna nya multifunktionella byggnad förändrar utbildningsmöjligheterna för teknikföretag – inte bara för ABB, utan även för dess samarbetspartners. I år välkomnar ABB:s utbildningscenter i Berlin ytterligare 205 lärlingar i 17 olika lärlingsutbildningar, som kommer att lära sig de färdigheter som kommer att ge dem förutsättningar att lyckas i en Industri 4.0-värld.

Under sitt besök såg förbundskanslern fördelarna med ABB:s strategi, att regelbundet modernisera sina två tyska utbildningscenter i Heidelberg och Berlin, vilket garanterar att varje årgång lärlingar får stöd av den senaste tekniken och utrustningen.

– ABB Training Center är ett riktigt flaggskepp för vår globalt respekterade dubbla utbildning. ABB:s och dess partnerföretags viktigaste investering i framtiden är att kvalificera sina kompetenta arbetstagare och därmed företagens framtid, säger kansler Olaf Scholz.

ABB:s ”Learning Factory Industry 4.0” är den nya byggnadens mittpunkt, med toppmoderna utbildningsfaciliteter som förbereder lärlingarna för den digitala framtiden inom tillverkningen.

– Jag förväntar mig en nyindustrialisering av Europa som drivs av två faktorer: behovet av kortare, mer motståndskraftiga leveranskedjor och en snabbt växande efterfrågan på vad som kallas massindividualisering, med produkter som är perfekt skräddarsydda för varje kunds behov, smak eller livsstilsval. Detta kan bara ske om vi utbildar nästa generation anställda till högkvalificerade specialister. Det är denna investering i utbildning som gör det möjligt för oss på ABB att både förnya och bedriva lönsam verksamhet i Tyskland – nu och i framtiden, säger Peter Voser, styrelseordförande på ABB. Vi har skapat ett utbildningscenter här i Berlin som förbereder lärlingar för morgondagens behov inom industrin. Detta gynnar inte bara oss på ABB utan även våra partnerföretag. Genom att arbeta tillsammans kommer vi att förbli konkurrenskraftiga och ge ett viktigt bidrag till att bredda talangpoolen för Tysklands arbetskraft.

Peter Voser och Sami Atiya, President Robotics & Discrete Automation, gav kansler Olaf Scholz en rundtur i utbildningscentret som är utrustad så att den liknar högt automatiserade industrianläggningar och ger lärlingar en helhetsförståelse för digitalt nätverksbaserade produktionsprocesser. Med vägledning av sina instruktörer tillverkar lärlingarna en modell av en ABB Formula E-racerbil i fabriken.

Kanslern informerades också om att den nya generationen på fabriken lär sig att övervaka nätverksbaserade system och att själva åtgärda eventuella fel som uppstår i produktionsprocessen. Sammantaget gör den lärande fabriken det möjligt att integrera viktiga ämnen som digitalisering och industri 4.0 i utbildningen på ett praktiskt sätt.

Investeringsvolymen för den multifunktionella byggnaden var cirka sju miljoner euro. Utbyggnaden finansierades av delstaten Berlin, med bidrag på cirka 6,2 miljoner euro från ”Gemensamt uppdrag för förbättring av den regionala ekonomiska strukturen” (GRW).

Under det nya utbildningsåret kommer 359 talanger att påbörja en lärlingsutbildning eller ett program med dubbla studier på ABB. 205 av dem kommer att börja i Berlin, medan 154 kommer att börja på det andra utbildningscentret, ABB Training Center Heidelberg. Alla andra nya deltagare kommer att slutföra sin utbildning på andra ABB-anläggningar i Tyskland. ABB utbildar för närvarande 680 ungdomar under alla utbildningsår i Berlin. I Heidelberg är det 421 personer. I hela landet utbildas totalt 1 153 ungdomar hos ABB, varav 789 utbildas av ABB för cirka 250 partnerföretag.