Nyheter

I.S.A.A.C. i strategiskt rymd-samarbete med STILFOLD

Den svenska stålinnovatören STILFOLD tar sikte på rymden genom ett strategiskt samarbete med det svenska rymdföretaget I.S.A.A.C (International Space Asset Acceleration Company) där astronaut Christer Fuglesang ingår. Målet är att hitta nya applikationer för sin origami-inspirerade tillverkningsprocess, som har flera unika egenskaper som lämpar sig mycket väl för de extrema krav som ställs för transport och konstruktion i rymden.

Origami och rymden hänger ihop sedan länge. Den japanska konsten att vika former av papper har varit en inspiration för såväl hur man effektivt packar saker som ska transporteras upp i rymden som konstruktioner på plats. Svenska STILFOLD, som utnyttjar en origami-liknande process för att böja och vika konstruktioner av stål och andra rymdanpassade metalliska material, är därför en potentiellt högintressant teknologi att använda i rymden.

– Vi letar ständigt efter nya sätt att utnyttja den fulla potentialen av vår teknik, men att utforska möjligheterna att ta konceptet ut i rymden känns ändå som något extra spännande, säger Jonas Nyvang, medgrundare till STILFOLD.

Genom samarbetet med I.S.A.A.C, som bland annat arbetar med European Space Agency (ESA) får STILFOLD tillgång till ett stort nätverk av kunnande och kontakter specialiserade på just rymdfärder och de mycket speciella krav som ställs. Potentialen är stor, inte minst genom att STILFOLD gör det möjligt att enkelt böja och vika stål och andra metalliska material på plats och därigenom minskar eller tar bort behovet av svetsning. Då utgångspunkten är att det finns möjlighet att den digitala värdekedjan ger en helt annan flexibilitet jämfört med redan färdiga konstruktioner.

– Rymdfärder ställer mycket stora krav på såväl en låg vikt som omfång på det material som transporteras. Alla sätt att effektivisera och förbättra är högintressant för branschen som helhet, säger Cecilia Hertz, medgrundare av I.S.A.A.C.

STILFOLDS unika tillverkningsteknik har även andra fördelar som kan vara extra intressanta i de extrema miljöer som rymden erbjuder. Konstruktioner som viks och böjs över kurvor kräver överlag mindre material för att uppnå samma hållfasthet i konstruktionen. Potentiellt kan även former vikas om flera gånger vilket ger maximalt utnyttjande av råvaran.

För STILFOLD innebär samarbetet även en möjlighet att hitta nya applikationer av sin unika tillverkningsteknik.

– I jakten på att hitta material och lösningar som har så liten miljöpåverkan som möjligt är det också otroligt spännande med all den forskning och innovation som skett och sker runt just rymdfärder och vi räknar med att kunna dra nytta av det kontaktnätet för att ytterligare bredda applikationsområdet för STILFOLD, fortsätter Jonas Nyvang.

Under projekt-rubriken ”Space for Agenda 2030” hjälper svenska rymdföretaget I.S.A.A.C. företag och organisationer att uppnå hållbarhetsmål och stärka sin innovationskraft på jorden genom att matcha dess specifika utmaningar med befintlig, men ofta dold, kunskap från rymden.

– Resultaten av det extremt avancerade arbete som läggs ned på att ta oss ut i rymden är kunskap och teknik som även kan användas för att skapa bättre förutsättningar för oss människor på vår vackra blå planet”, säger svenske astronauten Christer Fuglesang, delägare och senior rådgivare till I.S.A.A.C.