Nyheter

Svensk Vindenergi: ”Försvarsmakten agerar olyckligt och allvarligt – nya vindkraftsansökningar försenas”

Försvarsmakten kommer inte att besluta om hinderremisser vare sig för vindkraft till lands eller havs förrän i slutet av mars 2023. En hinderremiss är ett yttrande från försvarsmakten tidigt i en process. Detta beslut sätter nu krokben för vindkraftsbranschen.

Daniel Badman, VD för branschorganisationen Svensk Vindenergi, säger till Dagens Industri:

– Det är oerhört olyckligt och allvarligt. I ett läge när elproduktionen i Sverige behöver byggas ut snabbt och alla ropar  efter kortade ledtider gör Försvarsmakten så att alla nytillkomna vindkraftsansökningar försenas kraftigt.

Svevind, som bl.a. står bakom Sveriges största vindkraftsprojekt – Markbygden i norra Sverige – är även han kritisk till Försvarsmaktens agerande:

– Vi har förståelse för att Försvaret har en ansträngd situation rent resursmässigt. Men om regeringen har en ambition att underlätta den gröna omställningen kan man ju inte stänga dörren redan i den första instansen, säger Kristina Falk, chef för tillstånd och miljö på Svevind till Dagens Industri.

Ulrika Gustafsson, Sektionschef Fysisk planering vid Resursproduktionsenhetens Infrastrukturavdelning på Flörsvarsmakten skriver i en kommentar:

”Mängden inkommande formella remisser gällande vindkraft, såväl på land som till havs, och andra uppdrag kopplade till vindkraft är nu så omfattande att Försvarsmaktenbehöver prioritera.”