Nyheter

Jacob Wallenberg och Jan-Olof Jacke, Svenskt Näringsliv: ”Sverige kan ha ny kärnkraft i drift omkring år 2030”

”Den svenska elkrisen är i huvudsak hemmagjord. Hindren måste rivas, för att driva befintlig vattenkraft vidare och för en snabbare utbyggnad av vindkraft. Det är också viktigt att politiken slutar motarbeta kärnkraften. Illa genomtänkta beslut har drabbat både företag och hushåll.”

Det skriver Jacob Wallenberg, ordförande, Svenskt Näringsliv och Jan-Olof Jacke, vd, Svenskt Näringsliv i en debattartikel i Dagens Nyheter:

”Elförsörjningen har varit avgörande för Sveriges ekonomiska utveckling. Utan stabil tillgång på el till rimliga priser hade dagens framgångsrika svenska näringsliv inte kunnat byggas upp. Och därmed hade inte välfärden kunnat byggas ut.”

”Den snabba elektrifiering som nu sker innebär att elförbrukningen, trots betydande energieffektivisering och användarflexibilitet, kommer att fördubblas fram till 2045. Att fasa ut fossila bränslen och elektrifiera industri, transport och samhälle är en förutsättning för bibehållet välstånd och för att Sverige ska nå klimatmålen. Rätt hanterat är detta en fantastisk möjlighet för klimatet, konkurrenskraften och allas vårt välstånd.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dn.se/debatt/sverige-kan-ha-ny-karnkraft-i-drift-omkring-ar-2030/