Nyheter

Sydsveriges största vindkraftsatsning ansluts till elnätet

Igår invigde E.ON ett kraftledningsprojekt i småländska Uppvidinge, som ska ansluta södra Sveriges största vindkraftsatsning till elnätet. Jätteinvesteringen, på initialt en halv miljard kronor, ska på sikt ansluta 700 megawatt förnybar vindkraft till elnätet.

— Projektet är mycket viktigt. Det gäller att få in mer elproduktion till elområde 4, där den behövs som allra bäst, för att möjliggöra energiomställningen, hållbar utveckling och hålla uppe konkurrenskraften för den regionala industrin, säger Martin Höhler, vd E.ON Energidistribution.

Det så kallade Uppvidingeklustret är södra Sveriges största vindkraftssatsning. E.ONs anslutning är en åtta kilometer lång kraftledning om 130 kilovolt mellan Bredhälla och Horshagafly, samt en 30 kilovoltledning som ansluter till Horshagafly. De beslutade investeringarna i denna etapp är 486 miljoner kronor. Ledningen ska ansluta vindkraft från vindparker som ägs av SR Energy AB och OX2.

I september i fjol gav regeringen Energimarknadsinspektionen, Lantmäteriet och länsstyrelserna i uppdrag att utveckla och testa nya arbetssätt för att korta ner ledtiderna för angelägen elinfrastruktur i Sverige. Projektet i Uppvidinge är ett av fyra samhällsviktiga projekt som ska snabbehandlas av myndigheterna.

På grund av långa och ineffektiva tillståndsprocesser är ledtider på 10 år från ax till limpa mera regel än undantag för att bygga elnät på de högre spänningsnivåerna. E.ON hoppas och tror att myndigheterna framledes lyckas genomföra processen parallellt i stället för sekventiellt, vilket skulle innebära ett stort genombrott, då Sverige generellt sett behöver halvera tillståndsprocesserna för att vår bransch ska klara av att möta samhällsutvecklingen, säger Martin Höhler.

Men Martin Höhler efterlyser förändringar också i andra regelverk. Den kraftigt accelererande utbyggnaden av ny produktion bör synkroniseras med utbyggnaden av elnätens kapacitet. Då kan elnätets utbyggnad inte endast baseras på anslutningsförfrågningar från kunder, anser Höhler.

Branschen behöver möjligheter att på väl grundade prognoser bygga ut elnätet, vilket inte tillåts idag. Det borde ske genom att tillsammans med andra samhällsaktörer ta fram planer på hur elnäten behöver utvecklas för att möta kommande effektbehov.

Maria Arnholm, landshövding i Kronobergslän, invigde projektet tillsammans med Niklas Jonsson, kommunstyrelsens ordförande i Uppvidinge kommun,Peter Zackrisson, vd SR Energy och Martin Höhler.