Nyheter

Ny SNS-rapport: ”Tre förslag för att minska den lokala bristen på el”

”Nationalekonomerna Pär Holmberg och Thomas Tangerås i ny SNS-rapport: Elbristen kan inte lösas i en handvändning, men redan nu kan reformer på marknaden användas för att på kort sikt dämpa problemen med obalanser i den lokala elförsörjningen. På så vis skulle risken för bortkoppling av elkunder kunna minskas.”

”Risken för lokal elbrist i Sverige har ökat de senaste åren. Svenska kraftnät, som har systemansvaret för elförsörjningen, förbereder för eventuell manuell bortkoppling av elkunder i vinter. Denna extrema åtgärd har hittills inte behövt tillämpas i Sverige.”

”Elbrist uppstår när elförbrukningen ligger nära eller över vad systemet har kapacitet att leverera. I extremfall måste kunder kopplas bort för att upprätthålla balansen i elförsörjningen. Elbristen beror främst på att kärnkraft och värmekraft har lagts ner samt att överföringskapaciteten i elnätet är begränsad. Risken för lokala brist­situationer förstärks nu av hotet om att Ryssland helt ska stänga av leveranserna av naturgas till Europa. Bristen på naturgas bidrar redan till elpriser vi aldrig tidigare skådat.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dn.se/debatt/tre-forslag-for-att-minska-den-lokala-bristen-pa-el/