Nyheter

Debatt: ”Möjliggör snabbare utbyggnad av storskalig solel”

Sommarens rekordhöga elpriser visar med all tydlighet att Sverige behöver mer el nu. Solelutbyggnaden i Sverige har hittills främst skett hos villaägare och på medelstora byggnader, men nu det är dags att producera storskalig solel på tak och mark. Redan år 2030 kan storskalig solel stå för 15 TWh, vilket motsvarar 10 procent av Sveriges elproduktion.”

Det skriver Johanna Skogestig, vd, Vasakronan,. Johan Nyhus, förbundsordförande HSB, Niklas Holberg, tf vd, Telge Energi och Johan Öhnell, senior rådgivare, Solkompaniet i en debattartikel i Göteborgs-Posten:

”Klimatkrisen och kriget i Ukraina har satt fokus på att EU måste fasa ut fossila bränslen mycket snabbare än tidigare planerat. Elpriserna har skenat under det senaste året och är nu rekordhöga i Sverige. Det drabbar hushåll och företag hårt. Och timpriset är som högst dagtid när solelen producerar som bäst.”

”I maj kom REPowerEU där EU-kommissionen konstaterar att den elproduktion som kan byggas ut snabbast är solel. För att nå målet behöver tiden för tillståndsprocesser halveras och regelverken för solel på taken ändras, enligt EU.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.gp.se/debatt/m%C3%B6jligg%C3%B6r-snabbare-utbyggnad-av-storskalig-solel-1.79194080