Nyheter

Lillebror på solen i Europa ökar kraftigt

År 2021 installerades i Sverige solsystem motsvarande 2,5 gånger Norges totala kapacitet. Norconsults experter förväntar sig år av stark tillväxt och större solcellsparker.

I mars i år fick Tyskland ibland 39 procent av sin elproduktion från solenergi, och med energikrisen som drabbar Europa finns det lite som tyder på att marknaden för solenergi kommer att bromsa in någon gång snart.

I takt med stigande elpriser har det också skett en stark tillväxt i efterfrågan på solcellssystem även i Norge.

Över 6 000 småhus

I slutet av 2021 hade Norges direktorat för vattenresurser och energi (NVE), baserat på data från Elhub, beräknat att den totala installerade effekten vid norska solkraftverk var omkring 186 MWp (megawatt-topp), eller 0,186 GWp. Som jämförelse installerade svenskarna cirka 0,5 GWp 2021, mer än 2,5 gånger Norges totala kapacitet, och ökade därmed kapaciteten till cirka 1,6 GWp. Som jämförelse är danskarna uppe i 1,2 GWp installerad effekt.

I praktiken innebär det att elproduktion baserad på solcellssystem i Norge ger mellan 121–186 GWh om året, tillräckligt med el till 6 000–9 000 småhus med en årsförbrukning på runt 20 000 kWh.

Norconsult har under de senaste åren byggt upp professionella miljöer med kompetens inom bland annat solcellssystem och förvaring i byggnader samt kompetens inom helhetslösningar för storskaliga markmonterade solkraftsanläggningar. De senare är anläggningar som ska producera el för försäljning på kraftmarknaden.

Medan de största anläggningarna idag till största delen är takmonterade med en storlek på upp till 50 000 kvadratmeter, kommer de stora markmonterade anläggningarna att bli mångdubbelt större.

– När vi går ut och träffar våra branschkollegor från Sverige och Danmark är det en tydlig skillnad i hur vi förhåller oss till anläggningsstorlekar och hur länge vi har jobbat med solenergi. Den goda nyheten är att även om vi har varit lillebror i förhållande till våra närmaste grannar så börjar vi verkligen ta fart även i Norge, säger Mari Lauglo, chef för solenergi och lagring på Norconsult.

– Till exempel byggdes och registrerades större installerad effekt med solenergi under första halvåret 2022 än under hela 2021, tillägger Lauglo.

De största solcellsanläggningarna i Norge

Den norska solenergimarknaden bestod länge av små stugsystem och mindre solcellssystem på bostäder byggda av entusiaster. Detta fick solmiljön i Norconsult att vidta åtgärder.

Med hjälp av konsultbolagets stora branschnätverk och kunskap ägnades tid under våren och sommaren 2022 åt att intervjua de största leverantörerna och samla in bekräftelser på storlekar så att listan över Norges största solcellsanläggningar kunde upprättas.

– För 6-7 år sedan fanns det få solcellsanläggningar av betydande storlek i Norge, och det var rimligt enkelt för den intresserade att ha en överblick över marknaden, säger Martin Brunstad Høydal, rådgivare inom Solenergi och lagring på Norconsult.

Det som 2016 var ”Norges största solcellsanläggning” idag hamnar knappast på topp 10-listan. Det visar att kapaciteten på de största anläggningarna har förändrats rejält och idag finns både förmåga och kompetens att leverera solkraftsanläggningar på en helt annan nivå.

De senaste åren har antalet leverantörer och anläggningar ökat rejält och det är nu ett mer omfattande uppdrag för både solenergientusiaster och branschen att hålla koll. Varken NVE, Statnetts Elhub, branschorganisationen Solenergiklygen eller NELFO har haft systematiska översikter.

– Det är en stark vilja att skapa tillväxt och kunskapsförståelse som gjort det här jobbet möjligt och vi är tacksamma till alla som ställt upp i samband med upprättandet av listan, säger Høydal.

– Samtidigt är vi medvetna om att det kommer att ske förändringar i listan, så vi uppmanar leverantörer att lämna information när anläggningar är färdigställda, tillägger han.

Större anläggning

Det dröjer inte länge innan de stora, markmonterade solkraftverken dyker upp i Norge. Stor-Elvdals solkraftverk, som nyligen fick sin tillståndsansökan godkänd, blir nästan dubbelt så stort som de största anläggningarna på listan.

– Marknaden och branschen har lärt sig mycket och blivit mer professionella, men det kanske viktigaste är att medvetenheten om användningen av solenergi har ökat kraftigt. Nu närmar vi oss, och upplever allt oftare, att solcellssystem ses som en lika naturlig del av nybyggnation och rehabilitering som mer traditionella energiåtgärder, säger Morten Gleditsch, chef för avdelningen Solkraft på Norconsult.

– Om fem år tror vi att taksolsystem kommer att vara standard och även de bästa fasadytorna kommer att användas för elproduktion. Dessutom ser vi som jobbar med stora solkraftverk att marknaden verkligen har tagit fart och vi är involverade i många av de projekt som kommer att förverkligas de kommande åren, tillägger Gleditsch.