Nyheter

Damberg och Farmanbar (S): ”Kärnkraften blir viktig ­under lång tid framöver”

”Sverige behöver snabbt mer billig el. Kärnkraften kommer att vara en viktig del av landets energiproduktion under lång tid framöver. Men nu krävs också en nationell satsning på storskalig produktion av biogas och vätgas.”

Det skriver finansminister Mikael Damberg (S) och energiminister Khashayar Farmanbar (S) i en debattartikel i Dagens Nyheter:

”Europa befinner sig i en energikris. I grunden ligger Rysslands brutala invasion av Ukraina, som chockat en hel värld, och Rysslands agerande på energimarknaden som startade redan före invasionen. Priset på el och gas är rekordhögt i alla länder – också i Sverige. Och många svenskar känner en klump i magen när elräkningen kommer.”

”Så ska det inte vara. Den socialdemokratiska regeringen kommer att införa ett högkostnadsskydd på el – utan tidsbegränsning och utan tak; om priserna blir högre ska återbetalningen också öka. Minst 60 miljarder kronor ska återföras på kort sikt, varav minst 30 miljarder kronor ska gå till hushållen för att fler ska klara elräkningarna. Det är tre gånger så mycket som i vintras och dubbelt så mycket som Moderaterna har föreslagit.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dn.se/debatt/karnkraften-blir-viktig-under-lang-tid-framover/